Emziren anne nasıl beslenmelidir ?

Bebeğin doğumundan sonra en kısa zamanda emzirmeye başlayan annenin beslenmesi de önemlidir. Bebek anne sütü ile beslendiği sürece anne de kendi beslenmesine dikkat etmelidir. Bu dönemde anne hem bebeği, hem de kendisi için sağlıklı ve dengeli bir şekilde beslenmelidir. Anne sütünün besleyici olması gerektiği gibi annenin kendi sağlığı açısından da düzenli ve dengeli beslenmeye ihtiyaç vardır. Tek yönlü bir beslenme anne sütünün kalitesini de etkileyecektir.

emziren anne diyeti

Anne beslenmesinde nelere dikkat etmelidir ?


Bebek için eşsiz bir besin kaynağı olan anne sütünün birçok faydası vardır. Anne sütü bir yandan bebeğin büyüme ve gelişmesi için gerekli besinleri içerirken bir yandan da bebeği hastalıklardan koruyucu faktörler bulundurur. Ancak anne sütünün bebeğe tam olarak faydalı olması için anne kendi beslenmesine özen göstermeli ve aşağıda yazılanlara dikkat etmelidir. Protein ihtiyacı için; et ve balık gibi hayvanlar gıdaların yanında kuru fasulye ve nohut gibi baklagillerden de faydalanılabilir. Balık iyi bir protein kaynağı olmasının yanında vücut için gerekli yağları içermesi açısından da faydalı bir besindir. Süt ve süt ürünleri protein içeriklerinin yanında kemik gelişimi için gerekli kalsiyumu da bulundurur. Emziren anneler günde en az 2 bardak süt içmeli veya süt yerine peynir ve yoğurt gibi süt ürünleri tüketmelidir. Kendi evinde yoğurt yapabilenler ev yoğurdunu tercih edebilir.

Gelişen bebeğin vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır. Bunlardan fakir beslenme bebeğin gelişimini bozacak, annenin sağlığını da etkileyecektir. Sebze ve meyveler de emzirme döneminde bolca yenmelidir. Bunlar vitamin ve mineral yönünden oldukça zengindir.  Emziren annelerin artan vitamin ve mineral ihtiyacı bu şekilde karşılanabilir.

Emzirme döneminde dikkat edilmesi gereken şeylerden biri de bol sıvı alımıdır. Emziren bir anne günde en az 2 litre sıvı almalıdır. Bunun için başta su olmak üzere, süt ve taze sıkılmış meyve suları içilebilir. Çay ve kahve emziren annelere pek de tavsiye edilmeyen içeceklerdir. Kafein anne sütü ile bebeğe geçerek bebeğin uykusunu kaçırır, bebeğin huysuzlanmasına sebep olduğundan kafeinli içeceklerden uzak durulmalıdır.

Emziren kadının sütü artsın diyerek önerilen birçok besin aslında enerjiden zengin yiyeceklerdir. Bunların tüketilmesinde fazla sakınca yoksa da, her şeyin fazlasının zarar olduğu unutulmamalı, alınan fazla enerjinin vücutta yağ olarak depolandığı unutulmamalıdır.

Yorumlar