Gastroenterit nedir ?

Genellikle bakteri veya virüslerin sebep olduğu mide ve bağırsak sistemi enfeksiyonlarına “gastroenterit” adı verilir. Gastroenterit sonucu olarak kusma, bulantı ve ishal meydana gelir. Bulantı, kusma ve ishal gün boyunca bazen birkaç gün sürebilir. Bu bulgulara karın ağrısı da eşlik edebilir. Gastroenterit aslında vücudun bir çeşit savunma mekanizması olarak da adlandırılabilir. Besinlerle bilmeden ve istem dışı olarak alınan mikroplar vücut tarafından fark edilerek bu şekilde vücut dışına atılmaya çalışılır. Böylece mide ve bağırsak sistemi bu mikroplardan temizlenmiş olur.


Gastroenterite yol açan mikroplar nelerdir ?


Gastroenterite en sık sebep olan bakteriler; E. Coli, yersinya, salmonella, şigella, stafilokok, kolera gibi bakterilerdir. Gastroenterite en sık sebep olan virüsler ise; rotavirüs, adenovirüs, astrovirüs ve norovirüstür. Giardia gibi parazitler de gastroenterite yol açabilir.


Gastroenterit belirtileri nelerdir ?

Gastroenterit bazen o kadar şiddetli olur ki, insanı işinden gücünden uzaklaştırır. Halk arasında kusma ve ishali tanımlamak için “hem alttan hem üstten” adı verilen durum söz konusu olur. Bazen ikisi de aynı anda yaşanabilir.

Mide bulantısı ve kusma o kadar şiddetli olur ki, buna öğürmeler eşlik edebilir. Birkaç kez kusmadan sonra mide ve bağırsak özsuları çıkarılmaya başlanabilir. İshal ise şiddetli ve fışkırır tarzda yaşanabilir.

Bunlara ek olarak, iştahsızlık, sıvı kaybına bağlı susuzluk, çeşitli iyonların kaybı, uykusuzluk, bitkinlik gibi belirtiler bulunabilir.
 

Gastroenterit  nasıl tedavi edilir ?

Gastroenterit  çoğu zaman kendiliğinden iyileşir. İyileşme esnasında bol sıvı alınarak vücudun kaybettiği sıvı ve iyonlar yerine konulmalıdır.

Şiddetli vakalarda ve ağızdan alınan suyun tekrar çıkarıldığı ve buna bağlı vücut sıvısının azaldığı durumlarda hastaya serum takmak gerekebilir.

Şiddetli bulantı durumlarında bulantı önleyici ilaçlar reçete edilebilir.

Bakterilerin sebep olduğu gastroenterit vakalarında doktorunuz antibiyotik verebilir.

Parazitlerin yol açtığı gastroenterit durumları için ise parazit ilaçları yazılabilir.

Gastroenterit olan kişiler doktor tavsiyesi olmadan, yakınlarının tavsiyesiyle ilaç kullanmamalıdır.


Gastroenterit nasıl önlenebilir ?


akut gastroenterit

Gün boyu ellerimizle her yere dokunduğumuz için ellerimize sürekli mikrop bulaşır. Eller aracılığıyla ağzımıza ve oradan da mide ve bağırsaklara kadar ulaşan mikroplar gastroenterite sebep olabilir. Bu sebeple eller sık sık yıkanmalıdır. Kirli ellerle besinlere dokunmamalıdır. Eller ağza sokulmamalıdır.
Yenilen besinlerin temiz olmasına özen gösterilmelidir. Özellikle çiğ yenen sebze ve meyveler bol su ile yıkanmalı, yenmeden önce bir süre sirkeli suda bekletilmelidir.

Et ve et ürünlerinin uygun şekilde pişirildiğinden emin olunmalıdır.

Yorumlar