İdrarda epitel hücreleri

Bir idrar tahlili yapılırken idrarın görünümü, kimyasal analizi ve mikroskobik analizi yapılır. İdrarın mikroskobik analizinde alyuvarlar (eritrosit), akyuvarlar (lökosit), kristaller dışında, idrarda epitel hücreleri de bulunabilir.


Epitel hücreleri nedir ?


İnsan vücudunda en çok bulunan hücrelerden biri epitel hücresidir. Örneğin vücudumuzun dış yüzeyini kaplayan derimiz esas olarak epitel hücrelerinden oluşmaktadır. Epitel hücreleri vücud içindeki tüm boşlukların yüzeyini de kaplayan hücrelerdir. Konumuz idrar olduğuna göre, böbreklerden itibaren idrarı taşıyan tüm idrar yollarında epitel hücreleri bulunur. Zaman zaman idrar yollarından düşen birkaç epitel hücresi idrarda bulunabilir.   

İdrarda epitel hücreleri

İdrarda bulunan epitel hücre tipleri nelerdir ?

İdrarda skuamoz, transisyonel ve böbrek tübüler hücreleri bulunabilir. Bu hücreler ancak idrarın mikroskobik analizi esnasında görülebilir, çıplak gözle görülmezler.


İdrarda ne kadar epitel hücresi bulunur ?

İdrarda birkaç epitel hücresi bulunması normaldir. Çünkü mesane ve uretradan dökülen epitel hücreleri idrara karışabilmektedir. Ancak idrarda daha fazla epitel hücresi bulunması bazı problemlerin varlığını gösterebilir. İdrarda mikroskop altında görülen epitel hücrelerinin sayısı ve tipi belirtilerek idrar tahlil raporuna yazılır. İdrarda birkaç, az, orta veya çok sayıda epitel hücresi rapor edilebilir. Epitel hücreleri her sahada belirli bir sayı yazılarak da raporlanabilir.


Epitel hücre tipi neden önemlidir ?

İdrardaki epitel hücre tipinin belirlenmesi, epitel hücre sayısının artışına neden olan hastalığın belirlenmesi açısından önemlidir.


Hangi epitel hücreleri nerelerde bulunur ?

İdrarda görülen epitel hücre tipleri idrar yollarının değişik yerlerinde bulunur. Böbrek tübüler hücreleri böbrek nefronlarında, transisyonel hücreler mesane, üreter ve böbrek pelvisinde bulunurken, skuamoz hücreler uretranın dış kısımları ile vajina ve deride bulunur.


İdrarda bulunan epitel hücreleri nasıl değerlendirilir ?

Daha önceden de belirttiğimiz gibi idrarda birkaç epitel hücresi bulunması normaldir.

Çok sayıdaki skuamoz hücre özellikle kadınlarda dış uretradan bulaşma olasılığını düşündürür. Vajinal enfeksiyonlar nedeniyle de idrara skuamoz hücre bulaşması olabilir.

İdrarda çok sayıda transisyonel epitel bulunması mesane enfeksiyonlarını düşündürür.

İdrarda böbrek tübüler hücrelerinin bulunması da normal değildir ve nefrotik sendrom gibi ciddi böbrek hastalıklarının habercisidir.

Görüldüğü gibi idrardaki epitel hücrelerinin en sık nedeni enfeksiyonlardır. Ancak bazı durumlarda kansere bağlı hücreler de görülebilir.

Bir idrar tahlilinin sonucu ve varsa epitel hücrelerinin değerlendirilmesi mutlaka doktorunuz tarafından yapılmalıdır. Böylece idrarda epitel hücrelerinin belirtisini verdiği hastalığa teşhis konarak vakit geçirmeden tedavisine başlanabilir.

Yorumlar