İdrarda mukus

İdrar böbrekler tarafından oluşturulan ve atıkların vücuttan uzaklaştırılmasını sağlayan bir vücut sıvısıdır. Normal bir idrar içinde bulunması gereken maddeler bellidir ve sağlıklı bir kişinin idrarında bu maddeler mevcuttur. Ancak birtakım rahatsızlıklar idrar bileşenlerinin değişmesine ve hiç bulunmayan maddelerin idrarda bulunmasına yol açar. İdrarda mukus bu maddelerden biri olup, idrar yolu enfeksiyonları, böbrek taşları, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, ülseratif kolit, irritabl barsak sendromu gibi hastalıklarda idrarda mukus bulunur.


Mukus nedir ?


Mukus sarımsı renkte sümüksü bir maddedir. Akciğerler ve bağırsaklar gibi organlarda üretilen mukus üretildiği yerin yüzeyini kayganlaştırır. Yüzeyi koruyucu özellikleri de bulunan mukus bağırsaklarda dışkının kolay ilerlemesini sağlar.


Mukus normal idrarda bulunur mu?

Normal idrarda mukus bulunmaz. İdrarda mukus bulunması durumunda idrarın berrak rengi kaybolur ve idrar bulanıklaşır.


İdrarda mukus bulunmasının çeşitli sebepleri nelerdir?

İdrar yolu enfeksiyonları: İdrar yollarında bir enfeksiyon bulunması idrarda mukus olmasına yol açabilir. İdrar yollarının tümü enfeksiyonlardan etkilenebilir. İdrar yolu enfeksiyonu olanlarda idrar yaparken ağrı, yanma ve sızlama gibi şikayetler vardır.

Böbrek taşları: İdrar yollarının herhangi bir yerinde bulunan taşlar da idrarda mukus olmasına yol açabilir. Böbrek taşı yanında idrar yollarında benzer tıkanmalar da idrarda mukus bulunmasına ve idrarın bulanıklaşmasına sebep olabilir.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar: Gonore ve klamidya gibi bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonlar idrarda mukus bulunmasına neden olabilir. Bu durumda da idrar bulanıktır.

İrritabıl barsak sendromu: Kalın bağırsaklarda aşırı mukus üretiminin görüldüğü bu hastalıkta üretilen mukus idrar yollarına geçerek idrarda görülebilir.

Ülseratif kolit: Bu hastalıkta bağırsaklardaki müköz membranlar zarar görür.  Zarar gören müköz membranlarda ülserler meydana gelir. Bu ülserli alanlar anormal mukus üretimi yapar ve bu mukus idrarda görülebilir.

Mesane kanserleri: İdrar torbası kanserlerinde de idrarda mukus görülebilir.

İdrarda mukus

İdrarda mukus varsa neler yapılmalıdır ?

Mukus nedeniyle bulanıklaşan idrar örneği idrar yollarında anormal bir şey olduğunun göstergesidir. İdrarında mukus olanlar sebebin ortaya çıkarılması ve tedavinin başlatılması için doktoruna başvurmalıdır. Doktorunuz gerekli idrar tahlili ve diğer testleri yapacak ve idrarda bulanıklık yaratan sebebi ortaya çıkartarak tedavi edecektir.     

Bol su içilerek idrar yollarının temizlenmesi sağlanmalıdır. Az sıvı alımı mukusa sebep olan etkenlerin bazılarının daha da kötüleşmesine yol açabilir.

Enfeksiyonlar genellikle bağışıklık sisteminin zayıflamasından kaynaklandığı için, bağışıklık sistemini güçlendirici sağlıklı besinlerden oluşan bir diyet yapılmalıdır.

İdrarda mukus olduğu sürece cinsel ilişki sırasında mutlaka prezervatif (kondom) kullanılmalıdır. Aksi halde bulaşıcı bir hastalık varsa eşinize geçebilir.

Yorumlar

  1. pipişimin ucundan akıyodu geçen gün ama geçti sağolun

    YanıtlaSil

Yorum Gönder