Kan sulandırıcı ilaçlar

Kan sulandırıcı ilaçlar, kan pıhtılaşmasını önlemek için kullanılan ilaçlardır. Aslında kan pıhtılaşması vücudun bir savunma sistemidir. Bir yaralanma durumunda akan kanı durdurmak ve kan kaybını önlemek için kullanılan bu mekanizma bazı durumlarda gerekmediği halde işleyerek damarların tıkanmasına sebep olur. Damar tıkanıklığı organların beslenmesini ve oksijenlenmesini engellediğinden hücre ölümlerine yol açar. Kan incelticiler olarak da adlandırılan kan sulandırıcı ilaçlar, damarların içindeki pıhtılaşmayı engelleyerek damar tıkanıklığını önler.


Kan sulandırıcı ilaçlar etkisini nasıl gösterir ?


Bu ilaçlar pıhtı oluşumunu farklı şekillerde engeller. Bazıları kan pıhtılaşmasında yer alan hücrelerin birbirine yapışmasını önler. Bu ilaçlara örnek olarak aspirin, clopidogrel (plavix), ticlopidine (ticlid) verilebilir. Warfarin ve heparin gibi bazı ilaçlar ise kan pıhtılaşma süresini uzatırlar.  


Kan sulandırıcı ilaç kullananların dikkat etmesi gerekenler nelerdir ?

Bu tip ilaçları kullanan kişilerin dikkat etmesi gereken en önemli şey doktorlarının ilaç için belirlemiş olduğu dozda kullanmaktır. Bu ilaçlar verilen dozdan az kullanıldığında istenen etkiyi göstermeyecek, verilen dozdan fazla kullanıldığında ise kanamalara sebep olacaktır.


Kan sulandırıcı ilaçların dozu nasıl ayarlanır ?

Doktorlar kan sulandırıcı ilaçların dozunu ayarlamak için bazı kan tahlillerinden faydalanır. Bunlardan en sık kullanılanı “protrombin zamanı” testidir. Test sonuçlarına göre doktorunuz ilaç dozunu ayarlar ve kan sulandırıcı ilaçtan maksimum fayda sağlanmaya çalışılır.


Kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerin dikkat etmesi gereken hususlar nelerdir ?

Çeşitli besinler, bitkisel ürünler ve ilaçlar kan sulandırıcı ilaçların etkisini değiştirebilir. Bu maddeler ilaç dozuna göre elde edilmesi gereken etkiyi azaltabilir veya artırabilir. Bu tip maddelerin kullandığınız ilaca yapabilecekleri etkiyi, uzak durmanız gereken besin ve ilaçları doktorunuza sorunuz. En önemlisi, zararsız olabileceğini düşündüğünüz bitkisel ürün ve çayları doktorunuza danışmadan kesinlikle kullanmayınız.

kan sulandırıcı ilaçlar

Kan sulandırıcı ilaçların etkisini değiştiren maddeler nelerdir ?

K vitamini, warfarin gibi bazı kan sulandırıcı ilaçların etkisini azaltabilir. Kabak, Brüksel lahanası, brokoli, kuşkonmaz, lahana, ıspanak gibi besinler K vitamini içerirler. Bu sebeple bu tip ilaçları kullanan kişiler bu besinlerden uzak durmalıdır.

Bitkisel ürünlerin bazıları kan sulandırıcı ilaçların etkisini değiştirebilir. Papatya, ekinezya, karanfil, meyan kökü, ginseng, çuha çiçeği, söğüt kabuğu gibi bitkisel ürün ve çaylar için mutlaka doktora danışılmalıdır.

Çeşitli antibiyotikler, ağrı kesiciler, mantar ilaçları kan sulandırıcılarla birlikte kullanıldığında kanama riskini artırırken, doğum kontrol hapları kan sulandırıcıların etkisini azaltır. Bu sebeple, kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler doktoruna danışmadan hiçbir ilaç kullanmamalıdır.

Yorumlar