Kan sulandırıcı ilaçların yan etkileri

Vücudumuzdaki hayati sıvı kan, kan plazması ve kan hücreleri olmak üzere iki bölümden oluşur. Kanın sıvı kısmı olan plazma sayesinde kan hücreleri vücudun her yerine taşınabilir. Kan dolaşımının devamlılığı bu iki bileşenin hassas dengesine bağlıdır. Kan plazması ve hücrelerinin birinin miktarındaki azalma veya çoğalma kan dolaşımında sorunlara sebep olur. Kan damarları içinde çeşitli hastalıklara bağlı olarak pıhtılaşma meydana gelmesi de kan akımını bozan etmenlerden biridir. Kan hücrelerinin artışı, kan plazmasının azalması veya damar içinde pıhtılaşma gibi durumlarda kan sulandırıcı veya kan inceltici denen ilaçlara gerek duyulur.

Bazı kan sulandırıcılar kan pıhtılaşmasında görev alan hücreler üzerine etkili olup bunların birbirine yapışmasını engellerken, bazı kan sulandırıcı ilaçlar ise pıhtılaşma mekanizması üzerinde olumsuz etki gösterir. Kan sulandırıcı ilaçlar sayesinde kan akımı normale döner ve vücudun en kuytu köşesindeki hücreler bile kanlanabilir.


Kan sulandırıcı ilaçları kullanmak ne kadar güvenlidir ?


Kan dolaşımında anlatılan problemleri çözmede yardımcı olan kan sulandırıcı ilaçların da her ilaçta olduğu gibi bazı yan etkileri vardır. Bu tip bir tedavi altında olan kişilerin bu tehlikelerin bilincinde olması gerekir. Kan sulandırıcı ilaçların yan etkileri şunlardır:

Kanama: Kan sulandırıcı ya da kan inceltici ilaçlar, adından da anlaşılacağı gibi, kanın akışkanlığını artırırlar. Böylece hastalık nedeniyle yavaşlayan kan dolaşımı normale döner. Ancak akışkanlığı artan kanın pıhtılaşması zorlaşır.

Bazı durumlarda kanın normal pıhtılaşması da gereklidir. Örneğin herhangi bir yaralanma durumunda normal şartlarda kısa sürede kan pıhtılaşma mekanizmaları devreye girerek akan kan durdurulur. Ancak kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerde kanın pıhtılaşması zorlaşır. Ciddi durumlarda aşırı kan kayıplarına sebep olabilir.

Kan sulandırıcı kullanan kişilerde en sık rastlanan kanama burun kanamasıdır. Diş eti kanamaları da sık görülen yan etkilerdendir. Kadınlarda adet kanamaları artar, idrarda kan görülebilir.

Bulantı ve karın ağrısı: Kan sulandırıcı ilaç tedavisinin başlangıç dönemlerinde bazı kişilerde bu tip yan etkiler görülebilir. Genellikle hafif ve geçici olsa da bazen şiddetlenir ve kullanılan ilacın değiştirilmesini gerektirecek derecede ciddi olabilir.

 burun kanaması kan sulandırıcı


Kan sulandırıcı ilaç kullananlar nelere dikkat etmelidir ?

Bu tip ilaçları kullanan kişiler ilaç dozuna dikkat etmeli, doktorunun tavsiyesi olmadan ilacın dozunu değiştirmemelidir.

Bazı ilaçlar kan sulandırıcılarının etkisini artırabilir veya azaltabilir. Kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler herhangi bir ilaç kullanmadan önce ilacın kan sulandırıcı ilaç ile etkileşip etkileşmediğini doktoruna sormalıdır. İlişkisiz gibi görünse de bazı ağrı kesici ilaçlar bu tip ilaçlardandır.

Bazı yiyeceklerin kan sulandırıcı etkisinden dolayı dikkatli olmalı ve yiyeceklerin aşırı tüketilmesi durumunda kanamalar meydana gelebileceği unutulmamalıdır. Bu yitecekler arasında ıspanak, brokoli, karnabahar, lahana, domates, brokoli, kivi, sarımsak, kiraz bulunur.

Bazı bitkisel ürünlerde kan sulandırıcı etkisi olan bitkiler bulunabilir. Bu ürünleri kullanmak isteyen kişiler de doktoruna danışmadan bu ürünleri kullanmamalıdır.

Dişçiye gidenler kan sulandırıcı ilaç kullandığını diş doktoruna söylemelidir. Aksi halde işlem sırasında aşırı kanama olabilir.

Kesici alet kullanırken azami dikkat gösterilmeli ve kendini yaralama ve kanama riskine karşı mümkünse bu tip işlerden uzak durulmalıdır.

Yorumlar

  1. HUSEYIN RAHMI TURKEL30 Ağustos 2017 19:48

    Kalp, dolayisiyla kan sulandirici aliyororum.Yasim 90 civarinda. Alinan ilacin adi Xarelto 20 mg. MG fazlasi dolasiyle Beyin kanamasi gecirdim.Sonradan bunu 15 MG indirdiler.Beyin kanamasi 2014 yilinin son aylarinda geldi. Halihazirda hatirlamadda ve balans konusunda bir azalma kendimde goruyorum. Ne yapmaliyim ? Bu hususlara ait bir Ilac mevcut dehilmidir.Alakanisa Tesekkur ederim

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,
    Pıhtılaşma testlerinizin durumuna göre bu tip ilaçların doz ayarlamak yapılır. Kontrolda gittiğiniz zaman doktorunuz bu testlerin sonuçlarına göre değerlendirme yaparak gerekiyorsa dozu azaltır veya çoğaltır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  3. benim arkadaşim iç varis var ve aşıri yuksek dozda kan sulandirici verdi doktor ..korkuyorum arkadasima bir şey olucak diye acaba cok fazla beklemeden yapay damarmı taktirmali ileride bunu yapicak doktor muhtemelen ama ilaclar bu arada vücudu mahvedecek

    YanıtlaSil
  4. Merhaba Rukiye hanım,
    Arkadaşınızın bir kalp damar cerrahisi uzmanına müracaat etmesini öneririz. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder