Katarakt ameliyatı

Katarakt ameliyatı gözün lensinin çıkarılıp yerine yeni bir lens takılması işlemidir. Genellikle yaşlanma ile beraber görmede bulanıklaşma yaşanmaya başlar. Bulanıklaşmanın giderilmesi için gözün lensinin değiştirilmesi gerekir. Göz doktorları tarafından yapılan katarakt ameliyatı günümüzde oldukça kolaylaşmıştır ve ameliyat sonrası hastanede yatışı bile gerektirmeyecek hale gelmiştir.

Katarakt ameliyatı


Katarakt ameliyatının riskleri nelerdir ?


İltihaplanma,

Enfeksiyon,

Kanama,

Şişme,

Glokom,

İkincil katarakt,

Görme kaybı.

Katarakt ameliyatının riskleri katarakt ile birlikte başka bir göz hastalığı da varsa artar. Diğer sebeplere bağlı gözde meydana gelmiş olan zedelenmeler katarakt ameliyatının görme üzerindeki iyileştirici etkisini engelleyebilir. Glokom veya maküler dejenerasyon gibi durumlar katarakat ameliyatının başarısını etkilerler. Bu sebeple katarakt ameliyatı yapılmadan önce diğer göz problemlerinin tedavisinde fayda vardır.


Katarakt ameliyatı öncesi neler yapılmalıdır ?

Gözün ölçülerinin ve şeklinin belirlenmesi için göz ultrasonu da denilen bir test yapılır. Bu test sayesinde göze takılacak lensin büyüklük ve tipi belirlenir.

Bazı ilaçlar işlem sırasında kanama riskini artırabileceğinden doktor tarafından kesilmesi istenebilir. Kan sulandırıcı ilaçlar buna örnek olarak verilebilir.

Ameliyat öncesi enfeksiyon gelişimini engellemek için doktorunuz tarafından antibiyotik damla kullanmanız istenebilir.

Katarakt ameliyatı öncesi 12 saat kadar aç kalmanız istenir.

Ameliyat öncesi lokal anestezik madde verilerek göz ve çevresi uyuşturulur. Ayrıca sakinleştirici bir ilaç da verilerek ameliyat esnasında rahatlamanız sağlanır.

Katarakt ameliyatına başlarken göze damlatılan bir damla ile göz bebeğinin büyümesi sağlanır.

Ameliyat sırasında bulanıklaşmış lens çıkartılarak yerine yenisi yerleştirilir. Yeni lens silikon, akrilik veya plastik olabilir.


Katarakt cerrahisinden sonra neler olur ?

Ameliyattan sonraki ilk birkaç gün bulanık bir görüş olsa da kısa süre içinde göz iyileşmeye başlar ve görüş netleşir.

Ameliyattan sonra doktorunuz kontrol için gelmenizi ister. Böylece iyileşmenin nasıl olduğu kontrol edilir.

Ameliyat sonrası günlerde kaşıntı ve rahatsızlık hissedilebilir. Ancak göz kaşınmamalı, basınç uygulanmamalıdır. İstemsiz olarak gözün kaşınmasını engellemek için gözün üzerine bir koruyucu takılır. Özellikle gece uyurken de koruyucu takılmalıdır.

Ameliyattan sonraki günlerde enfeksiyon gelişimini ve iltihaplanmayı engelleyecek ilaçlar yazılır.

Birkaç gün sonra gözde hissedilen rahatsızlık ortadan kalkar ve iyileşme süreci devam eder. Tam iyileşme ise 2 ayı bulur.


Ameliyat sonrası hangi durumlar önemlidir ?

Görme kaybı,

Şiddetli ve ağrı kesicilerle geçmeyen ağrı,

Göz kızarıklığının artışı,

Kusma, bulantı ve şiddetli öksürük olması durumunda doktora müracaat edilmelidir.


İkinci gözdeki katarak için ameliyat ne zaman yapılır ?

Eğer diğer gözde de katarakt varsa her iki gözün katarakt ameliyatı aynı anda yapılmaz. İlk katarakt ameliyatından 1 veya 2 ay sonra diğer göze katarak ameliyatı uygulanır. Böylece ilk göze yapılan ameliyat sonrası gözün iyileşmesi sağlanır.

Yorumlar