Sigmoid kolon

Sigmoid kolon kalın bağırsakların son kısmı olan rektum ve anüsten önceki kısım olup, S şeklinden dolayı bu ismi almıştır. Sigmoid kolon 7 santim genişliğinde ve 40 santim uzunluğundadır. Kalın bağırsaklarda suyu, iyonları ve vitaminleri emilen dışkının atılmak üzere toplanmasını ve rektum ve anüse yönlendirilmesini sağlar. Ayrıca bağırsak gazlarının toplanarak dışkıdan bağımsız bir şekilde çıkarılabilmesine olanak sağlar. Böylece bağırsakların hem katı hem de gazlı içeriği rahatlıkla çıkartılabilir. Sigmoid kolon kalın bağırsağın çıkışa en yakın bölümüdür. Bu sebeple kalın bağırsak ile ilgili problemlerin varlığının araştırılmasında rahatlıkla kullanılabilir. Sigmoid kolonun içinin incelenmesi için "sigmoidoskopi" adı verilen işlem uygulanır.


Kalın bağırsağın bu bölümünde gelişebilecek bazı problemler ciddi olabilir. Bu sebeple sigmoid kolonu etkileyebilecek hastalıkların bilinmesi önemlidir.

sigmoid kolon

Sigmoid kolon ile ilgili hastalıklar nelerdir ?


Kolon kanseri: Sigmoid kolonda da kalın bağırsağın diğer bölümlerinde olduğu gibi kanser gelişebilir. Burada yer alan hücrelerin aşırı ve kontrolsuz bir şekilde çoğalması sonucu ortaya çıkan kanserin çeşitli sebepleri olabilir. Kolon polipleri, şeker hastalığı, sigara, obezite, iltihabi bağırsak hastalıkları, aşırı alkol kullanımı, kötü beslenme gibi sebepler sigmoid kolonda kansere yol açabilirler. Sebebe ve kanserin derecesine göre uygulanacak tedavi yöntemleri ile hastalar sağlıklarına kavuşturulmaya çalışılır.

Divertiküller: Kalın bağırsak duvarında meydana gelen sayısız kesecik “divertikül” adını alır. Divertiküllere genellikle 40 yaşından sonra rastlanır. Kalın bağırsak içinde meydana gelen basınç değişiklikleri, lifli besinlerden fakir beslenme, yaşlanma gibi etkenler kalın bağırsakta divertikül gelişimine yol açabilir. Sigmoid kolonda da divertiküllere rastlanabilir. Divertiküllere bağlı olarak bağırsak hareketlerinde değişiklik, ateş ve ağrı gibi belirtiler görülebilir.   

Volvulus: Sigmoid kolon parçasının kendi etrafında dönerek kalın bağırsak içeriğinin geçişini engellemesi ve tıkanması olarak bilinen volvulus genellikle yaşlılarda görülen bir durumdur.   

Yorumlar