A vitamini fazlalığı belirtileri


İnsan vücudundaki işlevleri açısından büyük önem taşıyan A vitamini sebze, meyve ve et gibi besinlerde bol miktarda bulunur. yağda çözünen vitaminlerden biri olan ve vücutta hayati birçok mekanizmada yer alan A vitamininin eksikliğinde gece körlüğü ve körlük yanında bağışıklık sistemi bozuklukları, ishal, solunum yolu hastalıkları gibi problemler ortaya çıkar. Ancak bu vitaminin fazlasının da vücuda zararı vardır.

A vitamini

A vitamininin niçin gereklidir ?

A vitamininin en bilinen özelliği görmeyi sağlamasıdır.  Görmenin yanı sıra  hücrelerin büyüme, gelişme ve bölünüp çoğalması için de A vitamini gereklidir. Kemiklerin büyüme ve gelişiminde, akyuvarların üretiminde, bağışıklık sisteminin sağlıklı olmasında, anne karnındaki bebeğin gelişiminde A vitamini gereklidir. Bağırsaklar, akciğerler ve idrar yollarını döşeyen hücrelerin, diş minesi ve dişetlerinin  sağlıklı olması için de A vitamini olmalıdır.


Vücutta aşırı A vitamini neden olur  ?

A vitamininin sayısız faydası olsa da bu vitaminin vücutta gerektiğinden fazla bulunmasının zararları da vardır. Bazı kişiler faydaları nedeniyle vitamin ilaçları ile fazla miktarda A vitamini alırlar. Bu durumda A vitamini vücutta artar ve zarar verir.


Aşırı A vitamininin belirtileri nelerdir ?

Aşırı alınan vitamin dozuna bağlı olarak görülen belirtiler değişiklik gösterebilir. En sık görülen belirtiler şunlardır:

Bulantı,

İştahsızlık,

Baş ağrısı,

Saç dökülmesi,

Dalak büyümesi,

Karaciğer büyümesi,

Çabuk yorulma,

Dudaklarda kuruluk.

a vitamini yüksekliği

Ne kadar A vitamini alınabilir ?


3 yaşın altındaki çocuklar günde en fazla 300 mikrogram,

4-8 yaş arasındaki çocuklar günde en fazla 400 mikrogram,

9-18 yaş arasındaki gençler günde en fazla 600 mikrogram,

Yetişkinler günde 700-1200 mikrogram arasında A vitamini alabilirler.

Ancak önemli olan A vitamininin besinlerle alınmasıdır. Bu sebeple vitamin ilaçları yerine A vitamini içeren besinlerin tüketilmesi önemlidir. 

Yorumlar