C vitamini eksikliği

Vücutta sağlığımız için gerekli birçok mekanizmasının çalışabilmesi için vitaminlere ihtiyaç vardır. Vitaminler eksik olursa, eksik olan vitamine bağlı olarak sağlık problemleri ortaya çıkar ve bu durum çeşitli belirtiler ile kendini gösterir. C vitaminini ve hangi besinlerin C vitamini içerdiğini birçok kişi bildiği için C vitamini eksikliği nadir görülür. Bu yazımızda C vitamininin önemini ve eksikliği durumunda hangi belirtilerin görüleceği anlatılmıştır.


C vitamininin önemi nedir ?


C vitaminine askorbik asit adı da verilir. Diğer bazı canlılara göre insan vücudunda C vitamini üretilemediği için C vitamininin dışarıdan besinlerle alınması gerekir. Vücutta depolanamadığı için de C vitamininin sürekli alınması gerekir. Sağlığımız açısından C vitamininin faydaları şunlardır:

C vitamini kuvvetli bir antioksidandır. Vücuttaki reaksiyonlar sırasında ortaya çıkan oksitleyici ajanlar C vitamini sayesinde vücuda zarar vermez.

C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir. Böylece vücut çeşitli enfeksiyonlarla daha kolay savaşır. Özellikle kış aylarında hasta olanlar hemen C vitamini tüketmeye başlar.

C vitamini bağırsaklardan demir emilimini artırır. Besinlerle alınan demir iyonu ortamda demir varsa daha kolay emilerek kişiyi demir eksikliğinden korur.

C vitamini yara iyileşmesini kolaylaştırır. Yanıklarda da faydalı olan C vitamini iyileşmeyi de hızlandırır.

C vitamini çeşitli hastalıklardan korur. Kalp ve damar hastalıkları, kanser, göz hastalıkları, gibi birçok hastalık riski C vitamini varlığında azalır.

c vitamini düşüklüğü

C vitamini hangi besinlerde bulunur ?

Dengeli beslenme C vitamini ihtiyacını karşılar. Yeşil yapraklı sebzeler ve meyveler en iyi C vitamini kaynaklarıdır. Kivi, karpuz, limon, portakal, domates, kabak, yeşil biber ve brokoli gibi yiyecekler de C vitaminin içerirler.


C vitamini eksikliği belirtileri nelerdir ?

Skorbüt C vitamin eksikliğinin sebep olduğu durumların başında gelir. Diş etlerinde şişlik ve kanama, eklemlerde ağrı, kolayca meydana gelen kanamalar, baş dönmesi, yorgunluk, saç dökülmesi gibi belirtiler skorbüt hastalığında görülen ana belirtilerdir.

Tedavi edilmediği taktirde kansızlık, sarılık ve vücutta sıvı toplanması gibi durumlara yol açabilir.

Skorbüt olması için kişinin uzun süre C vitamininden yoksun kalması gerekir. Eski yıllarda uzun gemi yolculuklarına çıkan gemi personelinde görülen bu hastalığa artık nadir rastlanmaktadır.

Skorbüt kadar ağır olmasa da C vitamini eksikliğine bağlı daha hafif belirtiler görülebilir. Diş etlerinde şişlik ve kanama, deri üzerinde kırmızı noktalar, zayıflamış damarlara bağlı kolay kanamalar, erken yaşlanma, tiroid bezi problemleri, burun kanamaları, kilo kaybı, saç kırılması, yaraların iyileşmesinin gecikmesi, cilt kuruluğu, eklem ağrıları da C vitamini eksikliğinde görülen bulgulardır.

Yorumlar