E vitamini

Vücudumuz için gerekli vitaminlerden biri de E vitaminidir. Yağda eriyen vitaminlerden biri olan E vitamini antioksidan özelliği ile bilinmektedir. E vitaminlerinden "alfa tokoferol" vücuttaki en aktif E vitamini olup, biyolojik olarak en güçlü antioksidanlardandır. Yeşil yapraklı sebzeler, süt, yumurta ve tam tahıllı besinlerde bulunan E vitamini vitamin ilaçları ile de alınabilir. Sağlık açısından E vitamininin birçok faydası vardır. Bu sebeple herkesin E vitamini içeren besinler başta olmak üzere E vitamini alımına özen göstermesi büyük önem taşımaktadır.

Yaşam boyu vücutta meydana gelen ve oksitleyici olan maddelerin zararlı etkilerini ortadan kaldırmak için antioksidan maddelere ihtiyaç vardır. Böylece vücut hücreleri yerine bu antioksidan maddeler oksitlenerek hücrelerin zarar görmesi engellenir. E vitamini de bu antioksidan maddelerden biridir.

Günümüzde en çok ölüme sebep olan kalp hastalıkları riskinin azaltılması için E vitamininin faydalı  olduğu ileri sürülmektedir. Sigara başta olmak üzere, besinlerdeki katkı maddelerinden kirli hava ve radyasyona kadar vücudumuza zarar veren birçok etkenin vücudumuzda yaratmış olduğu serbest radikaller ile savaşan maddelerden biri de E vitaminidir. Sürekli E vitamini kullanımının damar sertliğine karşı faydalı olduğu ileri sürülmektedir.    


E vitamininin cilde faydaları nelerdir ?


Cildimiz her türlü dış etkiye maruz kalır ve zamanla zara görmeye başlar. Hava kirliliği, güneş ışığı ve çeşitli kimyasal maddeler cildi devamlı surette tahriş etmektedir. E vitamini antioksidan etkisiyle cilde zarar veren bu etmenlerin etkilerinden cildi korur. Birçok cilt bakım ürününde E vitamini bulunmasının sebebi yüksek miktardaki güçlü antioksidan özelliğidir. Böylece cildin zarar görmesi engellenmeye çalışılır.

Güneşin zararlı ultraviyole ışınlarının etkileri de E vitamini sayesinde azaltılmaya çalışılır.

Cilt üzerindeki sivilce ve akneler de E vitamini sayesinde daha çabuk iyileşir. Yaraların iyileşmesi hızlanırken, cilt üzerindeki izler E vitamini sayesinde azalır.

Cildin sıvı kaybını da önleyen E vitamini cilt yüzeyinin kuvvetlenmesini sağlar. Bu sayede ciltte kırışıklıkların gelişimi de azalır. Bu etkiler için E vitamini içeren bakım ürünlerinin aksatılmadan kullanılması gerekir.


E vitamininin saçlara faydaları nelerdir ?

vitamin e

Birçok şampuan ve saç bakım ürününde de E vitamini bulunmaktadır. Bunu sebebi E vitaminin saçlara faydalı olmasıdır. E vitamini öncelikle kafa derisindeki kan dolaşımının sağlıklı olmasını sağlar. Kafa derisi güzel beslendiği zaman, içindeki kıl kökleri de normal bir şekilde beslenerek sağlıklı saçların çıkması ve büyümesi sağlanır.

Cildimiz gibi saçlarımız da çevresel etkenlere maruz kalmakta ve yıpranmaktadır. Yaşlanma da saçları etkileyen başka bir sebeptir. Özellikle bayanlar saçlarının güzel görünmesi uğruna saçlarının yıpranmasına sebep olabilecek uygulamalar yaptırmaktadır. Yıpranan saçların E vitamin ile beslenmesi sağlıklarını yeniden kazanmalarını sağlayabilir. Belirli aralıklarla yapılan bakım ve E vitaminli yağlarla yapılan masajlar saçların ve saç köklerinin kuvvetlenmesini sağlayacaktır.  

Yorumlar