K vitamini

Vücudumuz için gerekli vitaminlerden biri de K vitaminidir. K vitamini kan pıhtılaşmasının yanı sıra kemik oluşumunda da görev yapan bir vitamindir. Bu vitaminin doğal iki çeşidi vardır: Bitkilerden alınan "filokinon" ve bağırsak bakterileri tarafından üretilen "menakinon". Ayrıca sentetik olarak da üretilerek ilaç olarak kullanılan K vitamini formuna "menadion" adı verilir. Yağda çözünen vitaminlerden biri olan K vitamini eksikliğinde kanamalar gelişir. Bağırsaklardan emilen K vitamini yağ dokularında depo edilebilir.


K vitamininin faydaları nelerdir ?


Kan pıhtılaşması: K vitamininin en başta gelen görevi kan pıhtılaşmasının sağlanmasıdır. Herhangi bir kaza nedeniyle damar bütünlüğünün bozulması kanamaya sebep olur. Yeterli K vitamini bulunması durumunda, diğer pıhtılaşma faktörlerinde de bir eksiklik yoksa, kan pıhtılaşması meydana gelir ve kanama durdurulur. Ancak K vitamini eksikliği kan pıhtılaşmasını engelleyen bir durumdur. K vitamini eksik olan kadınlarda adet kanamaları daha şiddetli olabilir. Bu kişilerin yaralanması durumunda kan kayıpları daha fazla olur.

Kemik oluşumu: K vitamini kemik yapımında da görev alır. Sağlıklı kemik dokusunun oluşumu için K vitamini gereklidir. Bu sayede kemik dokusunda kalsiyum bağlanması sağlanır. Bu vitaminin eksikliği kemiklerin gelişimini ve sağlıklı olmasını engelleyerek kolayca kırılmalarına sebep olur. K vitamini eksikliği olan kişilerde kemik dansitesi azalır ve kemik erimesi gelişebilir.

Kalsiyum birikiminin engellenmesi: Kan damarlarının iç yüzünde yağ birikiminin yanında kalsiyum da birikerek damarların daralmasına yol açar. K vitamini kalsiyumun bu yağ birikimlerinde yer almasını engelleyerek, damarların daralmasını engeller.

Cilde kozmetik etki: Cilt üzerinden kolayca emilebilen bu vitamin ciltteki kırışıklıkların önlenmesi için üretilen krem ve losyonların içeriğinde bulunur.

K vitamini

K vitamini eksikliği neden gelişir ?

Çeşitli hastalığı bulunan kişilerde K vitamininin bağırsaklardan emilimi yetersiz kalabilir. Karaciğer hastalığı, kistik fibrozis gibi hastalıkların yanında bağırsak bakterilerinin kullanılan antibiyotikler sebebiyle ortadan kaldırılması da K vitamini eksikliğinin başta gelen sebepleridir.

K vitamini eksikliği belirtileri nelerdir ?

Yetişkinlerde K vitamini eksikliğine bağlı olarak burun kanamaları ve iç kanamalar olabilir. Yeni doğan çocuklarda kanlı idrar yapma veya kanamalı hastalıklar görülür.

K vitamini fazlalığı belirtileri nelerdir ?

K vitamini eksikliği kadar bu vitaminin fazlalığı da sorunlara yol açabilir. K vitamini fazlalığı besinlerle alımdan çok K vitamini ilaçlarının yüksek dozda alınmasından meydana gelir. K vitamini toksisitesi olarak adlandırılan bu durumda terleme, ateş basması, kansızlık ve sarılık gibi belirtiler görülebilir.

Yorumlar