Kolesterol düşürücü ilaçlar: Statinler

Kan kolesterol düzeyi yüksek çıkan kişilere diyet ve egzersiz yanında bazen kolesterol düzeyini düşürerek çeşitli kalp ve damar hastalıkları riskini azaltmak amacıyla ilaç kullanmaları önerilir. Bu sayede kötü kolesterol de denen LDL kolesterol ve trigliserit düzeyleri düşürülerek “iyi kolesterol” HDL seviyeleri yükseltilmeye çalışılır. Kolesterol seviyesini azaltmada çeşitli ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlardan bir grubu “statinler” oluşturur. Statin grubu ilaçlar; lovastatin, rosuvastatin, fluvastatin, atorvastatin, pitavastatin, pravastatin ve simvastatin’den oluşmaktadır.


Statin grubunda hangi ilaçlar bulunur ?


Atorvastatin, fluvastatin, lovastatin, pravastatin, rosuvastatin, simvastatin ve pitavastatin bu grupta yer alır.


Hangi hastalarda statinler kullanılır ?

Kolesterol seviyesini düşürmek için statin verilmesi gereken hastalar kan kolesterol düzeyi ve kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riski olan hastalardır. Statinlerin faydalı olacağı durumlar şunlardır:

Kalp ve damar hastalığı bulunan kişiler: Kalp krizi, iskemik atak geçirmiş kişiler ile atardamar hastalığı bulunan kişiler.

Kötü kolesterolü (LDL) yüksek olanlar: Kan tahlilinde LDL kolesterol düzeyi 190mg/dL’nin üzerinde çıkanlar.

Şeker hastalığı bulunan kişiler: Şeker hastalığı olup, LDL düzeyi de 189mg/dL’ye kadar olanlar.

Kalp krizi geçirme riski olanlar: LDL düzeyi 100mg/dL’nin üzerinde olup kalp krizi geçirme riski olanlara da statinler reçete edilir.


Statinlerin etkileri nelerdir ?


Ayrıca, iltihap önleyici etkileri ile kan damarlarının iç yüzeyini sağlığına kavuşturur. Böylece kan damarında bulunan plakların koparak kalp krizine neden olmasını önlerler.
Kan damarlarını genişleterek tansiyonun da düşmesini sağlarlar.


Statinlerin yan etkileri nelerdir ?

Statinler hastaların LDL kolesterol seviyelerini düşürürken bazı yan etkilere de yol açabilirler. Yan etkiler kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bazı kişilerde hafif bazı kişilerde ise şiddetli olabilir.

Kas ve eklem ağrıları, baş ağrısı, ishal, kabızlık ve bulantı sık görülen hafif yan etkilerdir.

Kas hasarı sonucu kan dolaşımına myoglobin salınımı, kas hücrelerinde iltihap, baş ağrısı, uyku bozukluğu, deri döküntüleri, karaciğer hasarı, kan şekeri yükselmesi, hafıza kaybı gibi ciddi yan etkiler de görülebilir.


Statin kullanan kişilerin dikkat etmesi gerekenler nelerdir ?

Bu ilacı ilk defa kullanacak kişiler artık hayat boyu ilacı kullanacaklarını aklından çıkarmamalıdır. Bazı kişilerde ilk kullanıma başladıkları zaman görülen hafif yan etkiler kısa bir süre sonra azalabilir.

Şiddetli yan etkiler görülen kişiler mutlaka doktoruna başvurmalıdır. Doktor ilacın dozunu değiştirebilir veya farklı bir statin reçetesi yazabilir.

Doktorun bilgisi olmadan ilaç bırakılmamalıdır.

Statin kullanan kişiler; gemfibrozil, eritromisin, mantar ilaçları, siklosporin, niasin gibi farklı herhangi bir ilaç kullanmadan önce doktoruna danışmalıdır. Çünkü bazı ilaçlar kullandıkları statinlerle etkileşebilir.

Statin grubu ilaç kullanan kişiler greyfurt yememeli veya suyunu içmemelidir. Greyfurt içinde bulunan bergamottin adı verilen madde statinler ile etkileşerek vücuttaki ilaç miktarının artışına sebep olurlar. Vücuttaki statin mikterı arttığında böbrekler ve karaciğer zarar görebilir. 

Yorumlar