Kolesterol düşürücü ilaçların yan etkileri nelerdir ?

Kolesterol düşürücü ilaçlar hastaların kolesterol seviyelerini düşürürken bazı yan etkilere de yol açabilirler. Bu istenmeyen yan etkiler kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Kolesterol düşürücü ilaç kullanan kişilerin doktor kontrolunda olması büyük önem taşımaktadır. Belirli aralıklarla yapılan kan tahlilleri, bu ilaçların vücutta yaratabileceği problemlerin zamanında tespit edilebilmesini sağlar. Bu sebeple doktorunuzun belirlediği kontrol aralıklarına uyulmalıdır. Kolesterol düşürücü ilaçların en sık görülen yan etkileri aşağıda sıralanmıştır. Belirtilen yan etkilere ek olarak farklı şikayetlere de rastlanabilir. Tüm bunlar ilaçlara başladıktan sonraki günlerde ortaya çıkar ve bazısı giderek azalırken bazıları süreklilik gösterebilir. Bunları doktorunuza bildirmenizde fayda olacaktır.

Statinler kabızlık veya ishal, mide ağrısı, bulantı ve kas kramplarına sebep olabilir. Bu ilaçlar kullanılırken greyfurt suyu içilmemelidir.

Resinler kabızlık, şişkinlik, gaz şikayeti ve bulantıya sebep olabilirler.

Kolesterol emilimini engelleyen ilaçlar mide ve kas ağrılarına yol açabilirler.

Kolesterol emilimini engelleyen ilaçlar ve statin kombinasyonları kabızlık, mide ağrısı, gaz şikayeti, yorgunluk, karın ağrısı, kas ağrısı gibi şikayetlere yol açabilirler. Bu grup ilaçları kullananlar da greyfurt suyu içmemelidir.

Fibratlar bulantı ve mide ağrısına sebep olabilirler.

Niasinler bulantı, kusma, ishal, yüksek kan şekeri, mide ülseri, kaşıntı ile yüz ve boyunda kızarıklığa yol açabilirler.



Statin ve niasin kombinasyonları yüz ve boyunda kızarıklık, çarpıntı, terleme, döküntüye neden olabilirler. Greyfurt suyu bu tip ilaç kullananlar tarafından da tüketilmemelidir.
Statinler ve kalsiyum kanal blokerleri kombinasyonu ilaçlar da yüz ve boyunda kızarıklık, çarpıntı, kas ağrılarına yol açabilirler. Bu grup ilaçları kullananlar da greyfurt suyu içmemelidir.

Yorumlar