Proteinden zengin meyveler

Birçoğumuz meyvelerin vücudumuz için yararlarının farkındadır. Herkes meyvelerin vitamin deposu olduğunu düşünür ama çoğu kimse bazı meyvelerde bol miktarda protein olduğunu bilmez.  Proteinden zengin meyveler vücudumuzun protein ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayacak miktarlardadır. Proteinden zengin meyveler sofralardan eksik edilmediği zaman vücudumuzda protein eksikliğinden söz edilmez.


Proteinlerin vücuttaki faydaları nelerdir?


Büyüyen bir canlının ihtiyaçlarının en başında proteinler gelir. Proteinler hücrelerin yapı taşlarıdır. Vücutta birçok görevleri olan proteinlerin işlevleri şöyle sıralanabilir:

Vücut savunmasında bağışıklık sisteminde yer alırlar. Bağışıklık sistemindeki moleküllerin çoğu proteinlerden oluşur. Bu moleküller sayesinde vücudumuz mikroplarla savaşır ve bizi hastalıklardan korur.

Kan dolaşımında çeşitli maddelerin taşınmasını sağlarlar. Albumin bu taşıyıcı maddelerden biri olup kan dolaşımındaki temel proteinlerdendir.

Vücutta yer alan kimyasal reaksiyonların hızlandırırlar. Kimyasal reaksiyonlar enzim adı verilen protein tabiatındaki maddeler sayesinde hızla meydana gelirler.

Vücuttaki hormonlar protein yapısındadırlar. Hormonlar sayesinde vücudumuzdaki birçok mekanizma çalışır ve yaşamımızı normal bir şekilde sürdürürüz. Herhangi bir hormonun eksikliği birçok sağlık problemini de beraberinde getirir.

Kasların kasılmasında yer alıp vücudun hareket edebilmesini sağlarlar,

Akciğerlerden oksijenin dokulara taşınmasında rol alırlar,

Bazı maddelerin depolanmasını sağlarlar,

Hücrelerin iskeletini oluştururlar.


Proteinden zengin meyveler nelerdir?


Muz

Ekmek ağacı meyvesi

Kayısı

Avokado

Blackberry

Hindistan cevizi

Hurma

Kumkuat

Vişne

Durian

Jackfruit

Kuş üzümü

Passion fruit

Nektarin

Dut

Kavun

Kuru üzüm

İncir

Portakal.

Proteinden zengin meyveler


Protein içeren meyvelerin tüketimine örnek olarak muz verilebilir. Muzu sevmeyen yok gibidir. Artık her köşe başında satılan muz güne başlarken kahvaltıda tüketilebileceği gibi, günün her saatinde yenebilir. Tek başına yenebileceği gibi süt ile muzlu süt şeklinde içilebilir. Örneğin, 100 gram kadar bir muz 3.89 gram protein içerir. Kabızlık problemi olanlar da yatmadan önce olgun bir muz yiyebilir. 

Hindistan cevizi de proteinden zengin meyvelerden olup, muza yakın protein içerir. Hindistan cevizi sofralarımızda nadir görülen meyvelerdendir. Tüketimi yaygın olmasa da, içerdiği protein nedeniyle kıymetli bir meyve olduğu unutulmamalıdır. Şeker ile birlikte tüketilmediği sürece oldukça sağlıklıdır. günün her saati yenebilir, salatalara katılabilir veya sütü içilebilir.

Yukarıda sayılan meyveler protein içeriği açısından sofralarımızdan eksik edilmemelidir.

Yorumlar