Şekerden zengin meyveler

Meyveler vücudumuz için yararlı besinlerdir. Ülkemizde her mevsimde değişik meyveler üretilmekte ve satılmaktadır. Günümüzde ayrıca çok değişik ithal meyveler de bulunmaktadır. Meyveler vitamin, mineral ve protein deposudur ancak bazı meyveler şekerden oldukça zengin olabilir. Şekerden zengin meyveler özellikle şeker hastaları için zararlı olabilir. Diyet yapan kişiler de meyveden bir zarar gelmeyeceğini düşünebilir ancak içeriğinde fazla miktarda şeker bulunan meyveler diyet açısından sakıncalı olabilir. Bu sebeple, şekerden zengin meyveler bilinmeli ve sakıncalı durumlarda tüketiminin önlenmelidir.


Meyvelerde bulunan şeker nedir?


Meyvede bulunan şeker bildiğimiz şeker değildir. Meyvede bulana doğal şekere "fruktoz" adı verilir. Kanda bulunan ve kan şekeri olarak bilinen glukoza benzer olsa da molekül yapısı farklı olan meyve şekeri fruktoz kan şekerini glukoz kadar yükseltmez.

şeker içeren meyveler


Kurutulmuş meyvelerdeki şeker içeriği nasıldır?


Meyveler kurutulma işlemi sırasında içinde bulunan suyu kaybettiklerinden şeker daha da yoğunlaşır. Bu sebeple kurutulmuş meyvelerin şeker içeriği aynı miktardaki yaş meyveye göre daha fazladır. Örneğin 1 kilo yaş üzüm ile bir kilo kuru üzüm arasında şeker içeriği açısından büyük fark vardır. Kuru üzümdeki şeker içeriği aynı miktardaki yaş üzüme göre daha fazladır. 


Şekerden zengin meyveler nelerdir?


1. Erik

2. Portakal

3. Armut

4. Ananas

5. Mandalin

6. Vişne

7. Nar

8. Mango

9. İncir

10. Muz

11. Elma

12. Şeftali

13. Kivi

14. Nektarin

15.Üzüm

16.Kiraz

17.Karpuz


Meyvelerin şekerden zengin olup olmadığını belirlemenin en kolay yolu onları tatmaktır. Meyve ne kadar tatlı ise, şeker içeriği de o kadar fazladır. Bu sebeple meyveleri tadarak da şeker içeriği hakkında fikir sahibi olunabilir.

Şekerden ne kadar zengin olursa olsun,  rafine şeker içeren besinlere göre meyveler daha sağlıklıdır. Ancak şeker hastalığı olanlar başta olmak üzere birçok kişi yukarıda verilen listeyi göz önüne alarak yedikleri meyvelere dikkat etmelidir. Yüksek şeker içeren meyvelerin tüketimi ne kadar azaltılırsa şeker hastalarının kan şeker düzeyleri o derece kontrol altında olacaktır. Diyet yapan kişiler de şekerden zengin meyvelerden uzak kalarak maksimum fayda sağlayacaktır.

Yorumlar