Spastik kolon diyeti

İrritabıl bağırsak sendromu adıyla da bilinen bir rahatsızlık olan spastik kolon kalın bağırsağın enfeksiyonuna bağlı olarak karında şiddetli ağrı ve bağırsak alışkanlıklarında değişiklikler ile karakterizedir. İshal veya kabızlık, karın ağrısı, karında şişkinlik, gaz gibi şikayetlere sebep olan spastik kolon belirtilerinin bir kısmı kısa sürede düzelirken bir kısmı çok uzun sürebilir. Spastik kolon tedavinin başlıca amacı belirtilerin ortadan kaldırılmasına veya azaltılmasına yönelik olduğundan, tedavide hayat tarzı değişiklikleri başta olmak üzere, stresle başa çıkma yolları ve ilaçlar kullanılır. İlaçların yanında diyet spastik kolon tedavisinde önemli bir yer tutar.


Spastik kolon tedavisinde tüketilmesi önerilen besinler nelerdir ?


spastik kolon diyeti besinler

Lif içeren besinler: Bağırsak hareketlerini düzenledikleri için, lif içeren besinlerin tüketilmesi ve spastik kolon diyetinde bu besinlere ağırlık verilmesi gerekir. Besinlerdeki lif içeriği 2 şekildedir: Çözünebilir ve çözünmeyen lifler.
Çözünebilir lif, adından da anlaşılacağı gibi, suda eriyebilen ve jel benzeri yapı oluşturan liflerdir. Narenciye meyveleri, elma ve fasulye gibi yiyecekler çözünebilir lif kaynağıdır.  

Çözünmeyen lifler ise erimediklerinden dolayı dışkıyı kıvamlandır ve kabızlığı önler. Bu lifler tam tahıllarda ve sebzelerde bulunur.

Lif içeren besinler ile beslenildiğinde yeterli miktarda su alımına da dikkat edilmelidir.


B6 vitamini: Spastik kolon şikayetlerini azaltan maddelerden biri de B6 vitaminidir. Havuç, fasulye, bezelye gibi besinler B6 vitamini içerdiklerinden spastik kolonda tüketilmesi önerilen yiyeceklerdir.

Folik asit: Kalın bağırsakların sağlıklı kalmasını sağlayan maddelerden biri de folik asittir. Bu vitamin tam tahıllı ekmek ve diğer tahıllarda bulunur.

Magnezyum: Sindirim sisteminin sağlıklı işlemesini sağlayan iyonlardan olan magnezyum, yapraklı sebzelerde bulunur ve spastik kolon rahatsızlığı bulunanlarda tüketilmesi önerilir.

Nane: Spastik kolon belirtilerinin ve şikayetlerinin önlenmesinde nane, nane yağı ve çayının etkili olduğu ileri sürülmektedir. Ancak asit reflü şikayeti olanlara nane önerilmemektedir. 


Spastik kolon olanların kaçınması gereken besinler nelerdir ?

Bazı yiyecekler spastik kolon bulunanlarda şikayetlerin artışına sebep olabilir. Yağlı ve baharatlı yiyecekler bunların başında gelir. Ayrıca aşağıdaki yiyecekler de spastik kolon hastalarının uzak durması gereken yiyeceklerdendir:

Süt ve yoğurt dışındaki süt ürünleri

Kafein içeren içecekler

İşlenmiş yiyecekler

Soğan, sarımsak

Domates

Üzüm

Mısır


Spastik kolon rahatsızlığı bulunanlar nelere dikkat etmelidir ?

Diyet düzenlenmesinin yanında, spastik kolon şikayeti olan kişiler sık ve küçük porsiyonlar şeklinde yemek yemelidir.

Düzenli yapılan egzersiz ve yoga spastik kolonda hem ağrıları hem de stresi azaltır.

Yorumlar