Spastik kolon

Spastik kolon "irritabıl kolon sendromu" adıyla da bilinen bir rahatsızlıktır. Sindirim sisteminin bir parçası olan kalın bağırsağın bu rahatsızlığında kalın bağırsak enfeksiyonuna bağlı olarak karında şiddetli ağrı ve bağırsak alışkanlıklarında değişiklikler görülür. En başta gelen spastik kolon sebepleri kalın bağırsak enfeksiyonları ve strestir. Bunlardan başka dengesiz beslenme, yemek düzeninin bozuk olması ve bol miktarda işlenmiş gıda tüketimi de spastik kolon sebepleri arasında sayılabilir. Sebeplere ve bu sebeplerin şiddetine göre spastik kolon belirtileri de değişkenlik gösterebilir.

spastik kolon hastalığı

Spastik kolon belirtileri nelerdir ?


İshal veya kabızlık,

Karında rahatsızlık hissi,

Karın ağrısı,

Karında şişkinlik,

Gaz şikayeti,

Reflü,

Baş ağrısı,

Sırt ağrısı.

Yukarıda yazılan belirtiler sıklıkla karşılaşılan spastik kolon belirtileri olup bunlara eşlik eden farklı şikayetler de bulunabilir. Ateş, kusma gibi durumlar da spastik kolon belirtileri arasında bulunabilir.

Spastik kolon belirtilerinin bir kısmı kısa sürede düzelirken bir kısmı çok uzun sürebilir.


Spastik kolon tedavisi nasıl yapılır ?

Spastik kolon tedavisinin başlıca amacı görülen belirtilerin ortadan kaldırılmasına veya azaltılmasına yöneliktir. Bu amaçla hayat tarzı değişiklikleri başta olmak üzere, stresle başa çıkma yolları ve ilaçlar kullanılır.

Spastik kolon tedavisinde ne tip ilaçlar kullanılır ?

İshal kesici ilaçlar: Spastik kolonda ishali sıklığını azaltmak amacıyla doktorunuz ishal önleyici ilaç kullanmanızı isteyebilir.

Dışkı yumuşatıcı ilaçlar: Spastik kolonda kabızlığı önlemek için dışkıyı yumuşatmak amacıyla kullanılan ilaçlardır.

Spazm önleyici ilaçlar: Dayanılmaz karın ağrılarından şikayetçi olan spastik kolon hastalarına bu ilaçlar verilebilir.

Antidepresan ilaçlar: Strese veya depresyona bağlı olduğu anlaşılan spastik kolon vakalarında bu tip ilaçların da kullanımı önerilmektedir. Ancak bu tip ilaçlarda bulunan kimyasal maddelerin kabızlığı artırıcı etkileri göz ardı edilmemelidir.

Diyet: Besinlerle alınan lifler bağırsak hareketlerini düzenlediklerinden, spastik kolonda sebze ve meyve gibi bol lif içeren yiyecekler tüketilmelidir.    

Yorumlar