Vitaminler ne zaman alınmalıdır ?

Çoğu kimse meyve ve sebzelerle aldığı vitaminlere ilave olarak vitamin hapları da alır. Doktorlar doğumdan itibaren hayatın çeşitli dönemlerinde farklı vitaminler almamızı isteyebilir. Bebeklikte, çocuklukta, gençlik döneminde, yetişkinlikte, hamilelikte, menopoz veya andropozda, yaşlılıkta farklı sebeplerle vitamin hapı kullanılması gerekebilir. Ancak vitaminler ne zaman alınmalıdır?


Vitaminler nasıl sınıflandırılır ?

Vitaminler yağda çözünen ve suda çözünen vitaminler olmak üzere 2 grup halinde sınıflandırılır.

A, D, E ve K vitaminleri yağda çözünen vitaminlerdendir. Bu vitaminler vücutta depo edilebilirler.

vitaminler

Diğer vitaminler (B vitaminleri ve C vitamini) ise suda çözünen vitamin grubunu oluşturur. Bu vitaminler vücutta depolanamaz, idrarla atılırlar. Bu yüzden suda çözünen vitaminlerin sürekli olarak besinlerle alınması gerekir. Yeteri kadar alınmamaları durumunda vücutta eksikliği yaşanır ve çeşitli sağlık problemlerine yol açarlar.


Vitamin ilaçlarının bulunma biçimleri nelerdir ?

Vitamin ilaçları çeşitli bileşimler halinde olabilir. Tek başlarına olabilecekleri gibi multivitamin halinde de bulunabilir. Vitaminler mineraller ile birlikte de hazırlanmış olabilir.  


Vitaminler için en uygun alınma zamanları nedir ?

Vitamin ve mineraller besinlerde bulundukları için sindirimleri ve emilimleri için en uygun zaman yiyeceklerle birlikte alındıkları zamandır. Proteinler vitaminlerin emilimini kolaylaştıran maddelerdir.


B vitaminleri genellikle karbonhitrat ve enerji metabolizmalarında görev alır. Bu yüzden sabahları kahvaltı ile beraber B kompleks vitaminlerin alınması uygun olur. Öğlen yemeği ile beraber de alınabilen bu vitaminler gün boyu enerjik kalmanızı sağlar.

Öğle saatlerinde yemek yemeye zamanı olmayan kişiler boş mide yerine bir miktar fındık veya ceviz gibi çerezlerle birlikte vitaminlerini alabilir. Bu çerezler sağlıklı atıştırmalıklar olup, içlerinde bulunan sağlıklı yağlar sayesinde yağda eriyen vitaminlerin emilimi için uygun bir ortam sağlarlar.

Kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller kasların gevşemesini sağladıklarından yorgun bir günün ardından akşam saatlerinde alınmaları gece iyi bir uyku çekmenize yardımcı olur.

Yorumlar