Brusella IgG ve Ig M testi

Brusella IgG ve Ig M testi Brusella hastalığı olabileceği düşünülen kişilerden istenen bir tahlildir. Brusella adı verilen bakteri insanlarda ve keçi, domuz, büyükbaş hayvanlar, köpek gibi evcil hayvanlarda hastalığa sebep olur. Brusella bakterisinin insanda meydana getirdiği enfeksiyona karşı vücutta Brusella IgG ve Brusella IgM adı verilem antikorlar oluşur. Bu antikorların tespiti kişide Brusella hastalığı bulunduğunu gösterir. 

Brusella hastalığı özellikle pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerinden insana geçer. Şiddetli ateş, terleme, baş ağrısı, iştahsızlık, kilo kaybı, yorgunluk ve halsizlik ile başlayan Brusella, ilerledikçe karaciğer, kemik, dalak, böbrek ve beyin absesine yol açabilir. Kasaplar, mezbaha işçileri, çiftçi ve veterinerlerde meslek hastalığı olarak görülür.


Brusella IgG ve IgM testi için gerekli örnek nedir ?


Bu test kan örneğinden elde edilen serumda yapılır.


Test için kan örneği nereden alınır ?


Kan örneği almak için sıklıkla koldaki bir toplardamar kullanılır. Ancak koldaki damarların uygun olmaması durumunda el üzerindeki bir damardan da kan alınabilir. 


Brusella IgG ve IgM test sonuçlarının normali nedir ?
Normalde her iki test de negatif sonuç verir. 


Test sonucunun pozitif çıkması ne anlama gelir ?
Hastalığın başlangıç döneminde IgM tipi antikorlar üretildiğinden kan dolaşımındaki Brusella IgM düzeyi yüksek bulunur. 

Hastalık ilerledikçe Brusella IgG de üretilmeye başlar ve onun da kan seviyesi yüksek bulunur.

Hastalık tedavi edilince Brusella IgG seviyesi azalabilir. Ancak aktif hastalık olmadan uzun yıllar boyunca yüksek de kalabilir.


Hastalıktan şüphelenildiği halde Brusella testleri negatif çıkarsa ne yapmak gerekir ?

brucella ıgg

Bu durumda 1-2 hafta sonra test tekrarlanmalıdır.

Tarama testi olarak kullanılan bu test sonucu pozitif çıkarsa doğrulama testleri yapılmalıdır. 

Test sonuçları doktorunuz tarafından değerlendirilmelidir. Değerlendirme test sonuçlarının yanı sıra hastalık belirtileri ve muayene bulguları ile birlikte yapılır.

Yorumlar