C vitamini fazlalığının zararları

Tüm vitaminler gibi C vitamininin de vücudumuz için sayısız yararları vardır. Kış aylarında vücudun direncini artırmaktan, demir emilimini kolaylaştırmaya kadar sayısız faydası olan bu vitaminin fazla alınmasının da zararı olabileceği pek bilinmez. "Her şeyin fazlası zarardır" atasözünün boşuna söylenmediği bir kez daha C vitamini ile karşımıza çıkmaktadır. Son yıllarda antioksidan özelliği nedeniyle olduğu kadar kış aylarının yaygın hastalığı gripten korunmada da C vitamininin önerilmesi C vitamini kullanımını oldukça artırmaktadır. Daha fazla koruyacağı düşünülerek aşırı alınan C vitamini vücuda zarar verebilmektedir. 


C vitamini fazlalığının etkileri nelerdir?


Aşırı C vitamini kişiden kişiye farklı belirtiler ile kendini gösterebilir. Kişinin yaşı ve genleri belirtilerin farklı olmasının başta gelen sebepleridir. Aşağıda C vitamini aşırılığında görülebilecek belirtiler sıralanmıştır:

İshal,

Kusma,

Bulantı,

Yüzde kızarma,

Yorgunluk,

Uyku bozuklukları,

Karın ağrısı,

Gaz sancısı,

Eklem ağrıları,

Bakır eksikliği,

Demir birikimi,

Böbrek taşları.

C vitamini fazlalığı

Yukarıda sayılan belirtiler çeşitli durumlarda görülebilir. Bu belirtilerin C vitamini fazlalığından kaynaklandığını anlamak zor olabilir. Bu sebeple kişiler yukarıda sayılan belirtilerden şikayetçi olduklarında doktorlarına C vitamini kullanıp kullanmadıklarını, kullanıyorlarsa günde ne kadar C vitamini aldıklarını mutlaka söylemelidir. 

C vitamini uygun dozlarda alındığı taktirde vücut için gerekli bir vitamindir. C vitaminini mutlaka doktorunuzun önerdiği dozda kullanmaya özen gösteriniz.

Yorumlar