Graves hastalığı sebep ve belirtileri

Graves hastalığı, boyunda bulunan tiroid bezinin otoimmun bir hastalığıdır. Basedow hastalığı olarak da bilinen bu hastalıkta bağışıklık sisteminin sağlıklı tiroid bezi hücrelerine saldırması sonucu hipertiroidi gelişir. Tiroid bezinin aşırı hormon üretimine sebep olan hastalıklardan biri olan Graves hastalığının teşhisi sonrası uygulanacak tedavi, belirtilerin ortadan kalkmasını sağlar.


Genel bilgiler:

Bu hastalık 2 ayrı bilim adamı tarafından tanımlanmıştır. İrlanda’lı bir doktor olan Robert Graves 1835 yılında hastalığı tanımladıktan sonra 1840 yılında Alman Karl Adolf Basedow da Graves’den habersiz olarak bu hastalığı tarif etmiştir. Günümüzde Avrupa’da Basedow adı ile anılan hastalık başta ABD olmak üzere dünyanın diğer bölgelerinde Graves adı ile bilinmektedir.


Graves hastalığı neden olur?

Graves hastalığı otoimmün bir hastalıktır. Otoimmün hastalıklar bağışıklık sistemi ile ilgili hastalıklardır.

Bu tip hastalıklarda normalde vücudu mikroplardan koruması gereken bağışıklık sistemi sebebi bilinmeyen mekanizmalar neticesinde kendi vücut hücrelerini yabancı zanneder. Bu durumda vücut hücrelerine saldırarak onları ortadan kaldırmaya çalışır.

Graves hastalığında bağışıklık sistemi “tiroid bezini uyarıcı antikorlar” üretir. Bu antikorlar tiroid bezi hücrelerine bağlanarak onların daha fazla tiroid hormonu üretmesine sebep olur. İhtiyaçtan fazla üretilen ve kan dolaşımına salgılanan tiroid hormonlarının seviyesi artar ve “hipertiroidi” adı verilen klinik tablo ortaya çıkar.

Graves hastalığının sebepleri arasında kalıtım faktörü de bulunmaktadır. Aile büyüklerinde Graves hastalığı bulunan kişilerde Graves hastalığı görülme riski daha fazladır.

Cinsiyet Graves hastalığında önemli bir etmendir. Graves hastalığı kadınlarda daha fazla görülmektedir. Hastalık özellikle 20 yaşın üzerindeki kadınlarda görülmesine rağmen tüm yaşta kadınlar ve erkekleri de etkileyebilir. 

Graves hastalığı


Graves hastalığının belirtileri nelerdir?

İştah artışı,

Kilo kaybı,

Anksiyete,

Ellerde titreme,

Tedirginlik,

Uykusuzluk,

Terleme,

Göğüs ağrısı,

Kan basıncında artış,

Yorgunluk,

Çarpıntı,

Sıcağa tahammülsüzlük,

Solunum sıkıntısı,

Kaslarda zayıflık,

Deride kalınlaşma,

Adet kanamalarında düzensizlik,

Dışkılama sıklığında artış,

Guatr (tiroid bezinin büyümesi),

Gözlerin öne çıkması,

Gözlerde kızarıklık,

Göz yaşarması,

Görme problemleri.

Yukarıda yazılan belirtilerin hepsi kişide görülmeyebilir. Belirtilerin şiddeti hastalığın süresi ile ilgili olarak değişiklik gösterebilir. Hastalığın başlangıç döneminde hafif olan belirtiler zamanla şiddetlenebilir.

Yorumlar