Hashimoto tiroidit nasıl tedavi edilir?

Hashimoto tiroidit boyunda yer alan tiroid bezinin iltihabı olup, tiroid bezinin büyümesi yanında tiroid bezinin hormon üretiminin azalması ile karakterizedir. Hipotiroidi adı verilen bu durum nedeniyle Hashimoto hastalarında meydana gelen belirtiler hastalığın teşhisinden sonra gerekli tedavinin uygulanması ile ortadan kaybolur. Hashimoto tiroidit hastalığını önlemek mümkün olmasa da, hastalık kolayca tedavi edilebilir. Hashimoto  Teşhisi konduktan sonra tedavi hemen başlayabilir.


Her Hashimoto tiroidit hastası tedavi edilir mi?


Tiroid antikorları yüksek olsa da, serbest T4 ve TSH düzeyleri normal olan kişilere tedavi gerekmez. Bu durumdaki kişilerin tiroid bezinde iltihaplanma bulunabilir. Ancak tiroid bezindeki bu problem tiroid bezinin çalışmasını etkilememiştir. Bu sayede tiroid bezinin ürettiği hormon miktarı kanda normal seviyededir. Tiroid hormonu normal olduğu için TSH hormonu da normal bulunur.


Kimler tedavi edilir?

Hipotiroidi durumu belirgin hale gelmiş, yani kan dolaşımında T4 düzeyi azalan ve TSH düzeyi artan hastaların tedavi edilmesi gerekir. İltihaplı tiroid bezinin hormon üretimi azaldığı için kan dolaşımında T4 hormon miktarı da azalır. Buna karşı olarak hipofiz daha fazla TSH salgılayarak tiroid bezi uyarısını artırır. Böylece T4 hormon üretimini artırmaya çalışır. Bu sebeple, yapılan kan testlerinde düşük T4, yüksek TSH bulunur. Bu bulgular "hipotiroidi" belirtisi olduğundan tedavi edilmesi gerekir.


Tedavi nasıl yapılır?


Hashimoto tedavi

Hipotiroidi bulunan Hashimoto tiroidit hastalarının tedavisi için sentetik tiroid hormonunun verilmesi gerekir. Böylece tiroid bezinin üretemediği tiroid hormonu dışarıdan verilerek açık kapatılmaya çalışılır.
Ağızdan alınan ilacın uygun doz ayarlaması yapıldıktan sonra kan dolaşımında belirli bir seviyeye ulaşır.

Doz ayarlaması yapılırken kan tahlilleri ile TSH hormon düzeyi tespit edilir. Genellikle 1,5-2 ayda bir yapılan testler tiroid fonksiyon testlerinin normal seviyelere ulaşıp ulaşmadığı gösterir.

Doğru ilaç dozu yakalandıktan sonra bu doz ile tedaviye devam edilir. Böylece tiroid hormon eksikliğine bağlı olan belirtilerin ortadan kalkması beklenir. Bundan sonra yılda bir yapılacak kan tahlili ile TSH düzeyinin normal olup olmadığı kontrol edilir.


İlaç kullanımındaki aksaklıklar nasıl anlaşılır?

İlaç uygun dozlarda alındığı sürece, kan dolaşımındaki tiroid hormon seviyesi normal sınırlar içinde kalır. Buna bağlı olarak TSH düzeyi de normal olur.

İlaç yetersiz dozda alınırsa veya tarif edildiği şekilde kullanılmazsa, kan dolaşımında istenen seviyelere ulaşılamaz. Bu durumda yapılan kan tahlilinde T4 seviyesi düşük bulunurken, TSH seviyesi yüksek çıkar. Aynı zamanda hipotirodi belirtileri ortaya çıkar.

İlaç aşırı dozda alınırsa bu kez kan dolaşımındaki tiroid hormon seviyesi yükselir. Buna karşı hipofiz bezinden salgılanan TSH düzeyi azalır. Bu durumda da hipertiroidi belirtileri görülür.

Yorumlar