Hipertiroidi teşhisi

Boyunda bulunan tiroid bezinin aşırı hormon üretmesi ile ortaya çıkan klinik tabloya hipertiroidi adı verilir. Hipertiroidi durumunda vücut metabolizması hızlanır ve vücutta çeşitli belirtiler görülmeye başlar. Sinirlilik, terleme, titreme, deri ve saçlarda incelme, uyku problemleri, görme problemleri gibi çeşitli belirtilere sebep olan hipertiroidinin zamanında teşhisi ve tedavisi vücut fonksiyonları açısından çok önemlidir.

tiroid muayenesi


Hipertiroidi nasıl teşhis edilir?



Fizik muayene:

Hipertiroidi bulunduğundan şüphelenen doktorunuzun ilk yapacağı işlemlerden biri boyun muayenesidir.

Fizik muayene esnasında doktor tiroid bezini muayene ederek herhangi bir büyüme olup olmadığını kontrol eder.

Ayrıca deride veya saçlarda meydana gelen incelme veya ellerde titreme gibi belirtiler de fizik muayene esnasında doktorunuz tarafından tespit edilebilir.


Laboratuvar testleri:

Tiroid bezinin fazla çalışması neticesinde tiroid hormonları T3 ve T4’ün seviyesi artar.

Buna bağlı olarak hipofiz bezinden salgılanan ve tiroid bezini uyaran TSH seviyesi ise azalır.

Bu hormonlarını kandaki seviyeleri ölçülerek hipertiroidi teşhisi rahatlıkla konabilir.  


Radyolojik tetkikler:

Tiroid hormonları yüksek bulunan kişilerde tiroid bezinin tamamının bir çeşit resmini çeken “tiroid bezi taraması” (tiroid scan) yaptırılabilir. Tiroid taraması vücuda radyoaktif madde verilerek yapılır. Böylece tiroid bezinin neresinde aşırı hormon üretimi olduğu anlaşılır. Tiroid bezindeki aktivite artışının tiroid bezindeki bir nodüle mi, yoksa bezin tamamında mı olduğu tiroid taraması sayesinde ortaya çıkar.

Tiroid bezi ultrason tetkiki tiroid bezinin kontrolu ve herhangi bir kitle tespit edilmesi durumunda kitlenin boyutlarını ve tipini belirlemek için yapılır. Ultrason tetkiki ile belirlenen nodüller “solid” veya “kistik” olabilir. Kistik nodüller içi sıvı dolu olan kitlelerdir.

İyot uptake testi ise tiroid bezinin iyot alım kabiliyetini gösteren bir test olup radyoaktif iyot ile yapılır.   

Yorumlar