Tiroid bezi ve vücut ağırlığı

Boyunda bulunan tiroid bezi vücuttaki tüm hücrelerin çalışmasını sağlayan hormonları üreten bir bezdir. T3 ve T4 adı verilen hormonları üreten bu bezin vücut ağırlığı ile de ilişkili olabileceği pek bilinmez. Ancak tiroid bezinin işlevi bozulduğunda anlaşılan bu durum bezin az veya çok çalışması ile değişiklik gösterir.

Tiroid bezi ile vücut ağırlığının ilişkisi nedir?


Vücudun enerji kullanımında tiroid hormonlarının rolü vardır. Enerjinin elde edilmesi sırasında oksijen kullanılır.

Dinlenme halinde belirli bir zaman aralığında kullanılan oksijen vücut metabolizmasını belirlemektedir.

Dinlenme halinde yapılan ölçüm "bazal metabolizma" adını alır.


Tiroid bezinde üretilen hormon miktarı azalırsa, vücudun bazal metabolizma hızı azalırken, aksine tiroid hormonlarının aşırı üretimi bazal metabolizma hızını artırır.

Vücuda yiyeceklerle kalori olarak giren enerji, vücudun ihtiyaçları doğrultusunda harcanır. Bazal metabolizma hızının azalması veya artışı vücut enerji dengesini de değiştirmektedir. Tiroid hormonları bazal metabolizma hızını değiştirdiklerinden vücut ağırlığında da değişikliklere sebep olurlar.

tiroid kilo

Hipertiroidi durumunda vücut ağırlığında nasıl bir değişiklik olur?

Vücutta tiroid hormonlarının seviyesinin fazla olması bazal metabolizmayı hızlandırdığından, daha fazla enerji harcanır ve alınandan daha fazla kalori harcanır. Bu durumda vücutta yağ olarak depolanan enerji de kullanılmaya başlayacağından kişi kilo vermeye başlar. Böylece vücut ağırlığı azalır. Vücut ağırlığındaki azalma, tiroid hormonlarının ne kadar yüksek olduğu ile ilişkilidir.

Ancak yüksek tiroid hormonlarının iştahı da açtığı unutulmamalıdır. İştah açılacağı için vücuda giren kalori miktarı da artacağından, bazı kişilerde alınan kalori miktarının fazlalığına bağlı olarak kilo kaybı görülmeyebilir.  

Hipertiroidi durumu tedavi edildikten sonra kaybedilen kilolar geri kazanılır.


Hipotiroidi durumunda vücut ağırlığında nasıl bir değişiklik olur?

Tiroid hormonlarının seviyesi azaldığında ise bazal metabolizma hızı da azalmaktadır. Bu durumda ise vücudun enerji kullanımında değişiklik ortaya çıkar. Ancak bu değişiklik alınan kaloriden daha az kalori harcanmasına yol açacağından, kalori vücutta birikmeye başlar. Kişinin vücut ağırlığı artar. Ancak vücut ağırlık artışına yol açan etmen sadece vücutta biriken yağ değildir. Hipotiroidi olanlarda vücutta su ve tuz miktarı da artmaktadır.  

Hipotiroidi ne kadar şiddetli ise, yani tiroid hormon üretimi ne kadar azalmış ise, vücut ağırlığı o kadar artar.

Yorumlar