Tiroid nodülleri

Boynun ön bölümünde kelebek şeklinde olan ve tiroid hormonları T3 ve T4'ü üreten tiroid bezi bulunur. Tiroid bezinde üretilen hormonlar kan dolaşımına salgılanarak vücuttaki tüm hücrelere ulaşır ve vücut hücrelerinin normal çalışmasını sağlar. Bazen tiroid bezinin üzerinde küçük şişliklere rastlanabilir. Bu şişlikler tiroid bezi hücrelerinin anormal olarak aşırı büyümesi sonucu gelişir ve "tiroid nodülü" adını alır. Tiroid bezi nodülleri tek olabileceği gibi birden fazla da olabilir. Nodüllerin bazılarının içi sıvı dolu olabilir. Tiroid nodülleri iyi huylu olabileceği gibi, kötü huylu da olabilir. Bu sebeple tiroid nodüllerinin erken tespit edilmesi ve değerlendirilmesi gerekir.


Tiroid nodülleri nasıl fark edilir?



Tiroid bezinde bulunan nodüllerin çoğu genellikle herhangi bir belirti vermez. Bu tip nodüller genellikle başka sebeplerle yapılan tetkikler veya muayeneler sırasında tesadüfen ortaya çıkar.

Tiroid bezinde nodül olan kişiler aynaya bakarken, düğmelerini iliklerken, traş olurken veya kolye takarken boyunlarında bir şişlik olduğunu fark edebilirler.


Tiroid nodüllerinin belirtileri nelerdir?

Tiroid nodüllerinden bazıları tiroid hücrelerinin fazla çalışarak aşırı tiroid hormonu üretmesine sebep olabilir. Bu durumda "hipertiroidi" adı verilen T3 ve T4 hormonlarının kan dolaşımında yüksek olarak bulunduğu durum ortaya çıkar ve buna ait belirtiler görülür. Sinirlilik, tedirginlik, hiperaktivite, terleme, ellerde titreme, çarpıntı, saç dökülmesi, kilo kaybı, adet düzensizlikleri gibi belirtiler tiroid hormonlarının aşırı salınmasına bağlı olan belirtilerdir. 

Bazı tiroid nodülleri ise tiroid hormonlarının üretiminde bir değişikliğe neden olmaz. Bu tip nodüller fazla büyümedikleri taktirde pek belirti vermezler. Ancak boyutlarındaki artış sebebiyle görünür ve fark edilir hale gelerek belirti verirler. Bazen o kadar büyürler ki; yutma güçlüğü, soluk alıp vermede güçlük gibi problemlere yol açarlar.

Yukarıdaki belirtilere sahip olan kişilerin doktora giderek tiroid muayenesi olmasında fayda vardır. Böylece tiroid nodüllerinin erken dönemde tespit edilerek olası kötü huylu olma durumu için gerekli tedbirler alınabilir.

Yorumlar