Tiroid nodülü sebepleri nelerdir?

Boynun ön bölümünde vücut hücrelerinin normal çalışması için gerekli olan tiroid hormonları T3 ve T4'ü üreten tiroid bezi bulunur. Tiroid bezinde bazen tesadüfen fark edilen küçük şişliklere rastlanabilir. Tiroid bezi hücrelerinin aşırı büyümesi sonucu gelişen ve "tiroid nodülü" olarak adlandırılan bu şişlikler tek olabileceği gibi birden fazla sayıda da bulunabilir. İyi huylu olabileceği gibi, kötü huylu da olabilen tiroid nodüllerinin çeşitli sebepleri olabilir.


Tiroid nodülleri neden gelişir?


tiroid nodülü

Tiroid bezinde nodül gelişiminin sebebi tam olarak bilinmemektedir. Çeşitli olasılıklar üzerinde durulan tiroid nodül gelişim sebepleri şu şekilde özetlenebilir:

Genetik: Tiroid nodüllerinin görüldüğü kişilerin genellikle ailelerinde de nodül görülmesi nedeniyle tiroid nodüllerinin kalıtımsal olabileceği düşünülmektedir.

İyot eksikliği: Tiroid nodüllerinin iyot eksikliği olan kişilerde görülmesi, nodüllerin gelişme sebebinin iyot alımında eksiklik olabileceğini düşündürmüştür. İyotlu tuzların kullanımının artışı günümüzde iyot eksikliği görülme riskini önemli ölçüde azaltsa da, iyotlu tuz kullanmayan kişiler için iyot eksikliği hala bir risk oluşturmaktadır.  

Cinsiyet: Tiroid nodülleri erkeklere nazaran kadınlarda daha sık görülmektedir. Bu sebeple, tiroid nodüllerinin gelişiminde cinsiyetin rol oynadığı da düşünülmektedir.

Yaş: Tiroid nodüllerinin görülme sıklığı yaş arttıkça artmakta, 60 yaşın üzerindeki kişilerde tiroid nodüllerine daha çok rastlanmaktadır.


Radyasyon: Çeşitli sebeplerle radyasyona maruz kalan kişilerde de tiroid nodüllerine daha fazla rastlanmaktadır. Tedavi amacıyla verilen radyasyonun da tiroid nodüllerine yol açabileceği düşünülmektedir.

Hashimoto tiroidit: Tiroid bezinin otoimmün bir hastalığı olan  Hashimoto hastalığı, tiroid bezinin iltihaplanmasına sebep olur. Hashimoto hastalığı tiroid nodülü gelişimi riskini artıran etmenlerden biridir.  

Yorumlar