Yaşlılarda hipertiroidi

Boyunda bulunan tiroid bezi vücut hücrelerinin normal çalışmasını sağlayan tiroid hormonlarını üretir. T3 ve T4 adı verilen tiroid hormonları tiroid bezinde üretildikten sonra kan dolaşımına salınır ve vücudun her yerindeki hücrelere ulaşırlar. Tiroid bezinin hormon üretiminin çeşitli nedenlerle artması durumuna "hipertiroidi" adı verilir.

yaşlılık tiroid


Yaşlılardaki hipertiroidi belirtileri nelerdir?


Hipertiroidi belirtileri gençler ve yaşlılar arasında farklılık gösterebilir.

Gençlerde hipertiroidi ile ilişkili birçok belirti bulunabilir.

Yaşlılarda ise belirtilerin çeşitliliği daha azdır. Örneğin, yaşlı bir kişide kalp çarpıntısı ve merdiven çıkarken göğüste duyulan sıkıntıdan başka bir hipertiroidi belirtisi görülmeyebilir. Başka bir hipertiroidi olan yaşlı hastada ise sadece kabızlık ve aşırı uyku şikayeti bulunabilir. Yaşlılığa bağlanabilecek ellerdeki titreme de aslında tiroid bezinin aşırı çalışmasının bir göstergesi olabilir.


Yaşlılarda hipertiroidinin sebebi nedir?

Gençlerde hipertiroidi daha çok Graves hastalığı sebebiyle görülmektedir. Graves hastalığı yaşlılarda da hipertiroidi sebeplerinden olsa da, toksik nodüler guatr yaşlılarda daha sık görülmektedir.


Yaşlılarda hipertiroidi nasıl tedavi edilir?

Genç hipertiroidi hastalarında olduğu gibi yaşlılarda da hipertiroidi tedavisi antitiroid ilaçlar ve radyoaktik iyot ile yapılır. Yaşlılarda çeşitli riskleri olabileceğinden cerrahi tedavi daha az kullanılmaktadır.

Tedavi genellikle sadece antitiroid ilaçlar kullanılarak yapılabilir. Radyoaktif iyot tedavisine nadiren ihtiyaç duyulabilir. Antitiroid ilaç kullanımı ile tiroid fonksiyonları çoğunlukla normale döndürüle bilir. Bu aşamadan sonra radyoaktif iyot tedavisi yapılıp yapılmamasına karar verilir.

Yaşlılardaki tiroid tedavisinin takibi büyük önem taşımaktadır. Çünkü yaşlılarda hipertiroidi yanında kalp ve damar hastalıkları, sinir sistemi hastalıkları gibi birçok hastalık bulunabilir. Tiroid hormon düzeyindeki değişmelerin kalp üzerine olan etkisi yakından izlenmelidir. Çarpıntı gibi belirtiler beta blokerler adı verilen ilaçların da yardımıyla ortadan kaldırılabilir. Ancak bu ilaçların kullanımı da yakından izlenmelidir.  

Yorumlar