Yaşlılardaki hipotiroidi teşhis ve tedavisi

Boyun ön kısmında bulunan tiroid bezi tiroid hormonlarını üretir. T3 ve T4 adı verilen bu hormonlar tiroid bezinde üretildikten sonra kan dolaşımına salınanarak vücudun her yerindeki hücrelere ulaşır ve vücut hücrelerinin normal çalışmasını sağlar. Tiroid bezinin hormon üretimi belirli sınırlar arasındadır. Çeşitli nedenlerle tiroid hormon üretiminin azalması "hipotiroidi" olarak adlandırılır.


Yaşlılardaki hipotiroidi belirtileri nelerdir?


Yaşlılarda tiroid bezinin az çalışması özellikle 60 yaşından sonra sık rastlanan bir durumdur.  

Yaşlılarda da hipotiroidi belirtileri çok çeşitlidir ve yaşlılığa bağlı olduğu düşünülen birçok belirti aslında hipotiroidiye bağlı olabilir.

Yaşlılarda görülen başlıca belirtiler aşağıda sıralanmıştır.

Bu belirtiler hipotiroidiye özgü olmadıkları için ilk bakışta hipotiroidi düşündürmezler.

Kilo alımı,

Hafıza kaybı,

Kuru cilt,

Kabızlık,

Uyuklama.

Yukarıdaki belirtiler genellikle her yaşlı bireyde görüldüğünden sadece bu belirtilere bakarak hipotiroidi teşhisi koymak zordur.


Yaşlılarda hipertiroidi nasıl teşhis edilir?


Yaşlılarda hipotiroidi

Belirtiler hipotiroidiye özgü olmadıklarından, teşhiste zorlanılabilir.
Teşhis için yapılacakların başında TSH testi gelir. Hipotiroidi durumunda TSH düzeyi yükselecektir. Gerekirse test kısa bir süre sonra tekrarlanarak tiroid fonksiyonunun azalmış olduğu belirlenebilir.  


Yaşlılarda hipertiroidi nasıl tedavi edilir?

Yaşlılardaki hipotiodi tedavisinde dikkat edilmesi gereken en önemli şey, tiroid fonksiyon azalması ile birlikte olabilecek diğer hastalıklardır. Yaşlılarda genellikle görülen kalp hastalıkları veya kalp yetmezliği gibi hastalıklar tedaviyi etkileyebilecek olan durumlardır.

Gençlerde olduğu gibi, yaşlılarda da eksilen tiroid hormonları yerine ağızdan sentetik tiroid hormonu ilaçları verilir. Ancak yaşlılarda dikkat edilmesi gereken en önemli şey verilen ilaçların dozudur. Doz hafiften başlayarak zamanla yavaş yavaş yükseltilir. böylece yaşlı hastaların vücudu ve organları tiroid ilaçları ile vücuda giren tiroid hormonlarına adapte olabilir.  Hastaların çoğu bu tedaviden fayda görür.   

Tedavi için verilen ilaçların dozu 1-1,5 ayda yükseltilebilir. Doz ayarlaması yapılırken kan dolaşımındaki tiroid hormon seviyeleri de test edilebilir.

Yorumlar