Ameliyat sonrası kabızlık

Kabızlık genellikle 3 günden fazla süreden beri dışkılama yapamamak olarak tarif edilebilir. Birçok kişinin sorunu olarak karşımıza çıkan kabızlık ameliyatlardan sonra da görülmektedir. Ancak bu kez kişinin yeme alışkanlıkları ile ilgili olmayan kabızlığın ameliyat öncesi ve ameliyat esnasında verilen ilaçlar yanında cerrahi operasyon nedeniyle yapılan uygulamalar ve fiziksel aktivitenin kısıtlanmasına  bağlı olarak geliştiği düşünülmektedir.  


Ameliyat sonrası neden kabızlık görülür?


Perhiz: Ameliyat öncesi ve sonrası yapılan yiyecek ve sıvı kısıtlaması kabızlığın en önemli sebeplerindendir.

Hem ameliyattan önce, hem de ameliyat sonrası bir süre su ve yiyecek alımı kısıtlanır. Katı yiyeceklerin azaltılması ve az sıvı alımı kabızlığa yol açar.

Anestezi: Ameliyat sırasında kullanılan anestezik maddeler kişinin cerrahi operasyon sırasında acı duymasını engeller.

ameliyat kabızlık

Anestezi sinir iletimini bloke ederek kasların gevşemesine yol açar.
Genel anestezi ile vücuttaki tüm kaslar gevşer. Buna bağırsak kasları da dahildir.

Ameliyat sonrasında kişinin kendine gelmesinden sonra bağırsak kaslarının normale dönmesi zaman alır. Bu sebeple bağırsak kaslarının kasılmaya başlaması ve normal dışkılamaya geçiş uzayacağından kabızlık görülür.


Ağrı kesiciler: Ameliyat sonrasında anestezinin etkisi geçmeye başlarken kişi ağrı duymaya başlar.

Ameliyat sonrası günlerdeki çekilen ağrıyı azaltmak için kullanılan ağrı kesiciler de çoğu kişide kabızlığa yol açabilir.

Fizik aktivite azlığı: Ameliyat öncesinden başlayarak ameliyat sonrası günlere kadar süren yatak istirahati ve günlük aktiviteden uzaklık kabızlığa sebep olan önemli etkenlerdendir. Bu sebeple bağırsak hareketlerinin en kısa zamanda başlatılması kabızlığın önlenmesi için gereklidir.

Ameliyattan kısa bir süre sonra doktorlar sizin yürümenizi ister. Bunun sayesinde fiziksel aktivite başlar ve bağırsaklar hareketlenir.

Ameliyat sonrası yatağa bağlanma ve hareketsizliğin kabızlığın en önemli nedeni olduğu unutulmamalıdır.

Yorumlar