Düşük iyotlu diyet

İyot vücudumuz için gerekli bir mineraldir. Çeşitli kimyasal reaksiyonlarda kullanıldığı gibi, tiroid bezinin hormon üretimi için de kullanılır. Bu hormonlar sayesinde vücuttaki birçok mekanizma kontrol edilir. Günlük iyot ihtiyacı 150 mikrogram kadardır. Tiroid bezinin bazı hastalıklarında radyoaktif iyot tedavisi yapılması gerekebilir. Bu durumda günlük iyot alımının 50 mikrogramın altına düşürülmesi gerekir. Radyoaktif iyot tedavisi yapılacak kişilerde tedavinin etkinliğinin artırılması için yediği besinlere dikkat etmesi istenir. Tedavi görecek kişinin iyot içeren yiyeceklerden uzak durması gerekir. Bu süre tedavi öncesi 1-2 hafta olabileceği gibi, iyottan fakir beslenme tedavi süresinde de devam eder.   

Besinlerle alınan iyot açısından en fazla iyot iyotlu tuzlarda bulunur. Tuz alımına dikkat edilse de, peynir, zeytin ve ekmek gibi bazı tuzlu yiyeceklerde de tuz bulunabilir. Ayrıca dışarıda yenen hazır yemekler, bitkisel ürünler ve bazı ilaçlar da iyot içerebileceğinden, dikkatli olunmalıdır.


Tedavi için neden iyottan fakir beslenmek gerekir?


Normalde vücuda giren iyotun büyük bir kısmı tiroid bezi hücreleri tarafından alınır. Radyoaktif iyot tedavisinde teşhis veya tedavi amacıyla verilen iyotun da tiroid bezi hücreleri tarafından alınması amaçlanır. Ancak besinlerle alınan iyot, teşhis veya tedavi amacıyla verilen radyoaktif iyodun tiroid bezi hücreleri tarafından alınmasını engeller. Bu sebeple besinlerle alınan iyodun sınırlanması gerekir.

iyot içeren besinler

Hangi besinlerden uzak durulmalıdır?

İyotlu tuz,

Süt,

Dondurma, yoğurt, peynir gibi süt ürünleri,

Balık, deniz yosunu, suşi gibi deniz ürünleri,

Salam, sosis, sucuk, jambon gibi işlenmiş et ürünleri,

Yumurta sarısı ve yumurta sarısı içeren yiyecekler,

Kuru fasulye, nohut, mercimek gibi baklagiller,

Çilek, vişne ve kiraz,

Ispanak ve marul,

Sütlü çikolata,

Soya ürünleri,

Unlu mamüller.


Düşük iyot diyetinde hangi besinler alınabilir?

İyotsuz tuz,

Evde iyotsuz tuz ile yapılmış ekmek,

Taze sebze ve meyve,

Dondurulmuş sebze,

Sade kahve,

Çay,

Reçel,

Bal,

Tuzsuz çerez.


Kahvaltıda neler yenebilir?

Meyve,

Meyve suyu,

Çay veya kahve (sütsüz),

Yulaf ezmesi,

Tuzsuz fıstık ezmesi,

Bal,

Ceviz,

Bir dilim ekmek.


Öğle yemeğinde neler yenebilir?

Sebze yemekleri,

Tavuk,

Pilav,

Salata,

Meyve,

Çay, kahve.


Akşam yemeğinde neler yenebilir?

Hindi eti,

Dana eti,

Patates,

Sebze yemekleri,

Salata,

Meyve,

Çay, kahve.

Yukarıda sayılan yiyeceklere iyotlu tuz eklenmemiş olmasına, süt ve süt ürünleri içermiyor olmasına, soya ve ürünleri içermemesine dikkat edilmelidir.

Düşük iyot diyeti sırasında herhangi bir ilaç kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışınız. Bazı ilaçlar iyot içerebildiğinden, dikkatli olunmalıdır.

Yorumlar