Düşük testosteron teşhisi

Testosteron erkekliğe özgü karakterlerin oluşumunu sağlayan bir hormon olup, kas ve kemiklerin gelişimi yanında, vücut kıllanması, sperm üretimi gibi işlevler için de gereklidir.  olan bu hormonun kan dolaşımında belirli bir seviyede olması gerekir. Testosteron eksikliği durumunda; cinsel istekte azalma, iktidarsızlık, düşük sperm sayısı, vücut kıllanmasında azalma, kas kitlesinde ve kuvvetinde azalma, kemiklerde zayıflama, sıcak basmaları ve depresyon görülür. Çeşitli travmalar, testis kanseri, testise uygulanan radyoterapi, Kleinfelter sendromu, inmemiş testis, hipofiz bezi ile ilgili anormallikler ve yaşlanma testosteron düşüklüğüne sebep olan etmenlerdir.


Düşük testosteron teşhisi nasıl konur?


testosteron eksikliği


Kan tahlili: Kan dolaşımındaki testosteron seviyesi ölçülebilir. Böylece kanda bulunan testosteron düzeyi ortaya çıkar.

Testosteron seviyesi gün boyu değişkenlik gösterir. Bu sebeple testosteron düzeyinin en yüksdek olduğu sabah saatlerinde tahlilin yapılması uygundur.

Ayrıca tekrarlayan testosteron ölçümlerinin günün aynı saatinde olmasına özen gösterilmelidir.   


Muayene: Doktorun yapacağı muayene ile testosteron düşüklüğünün vücutta yarattığı belirtiler araştırılır.

Erkeklerde vücut kıllanmasında, kas kitlesinde meydana gelen değişiklikler ve cinsel organların büyüklüğü incelenerek testosteron eksikliği ile ilişkili olup olmadıklarına karar verilir.

Ayrıca muayene sırasında doktorunuz size bazı sorular sorarak testosteron düşüklüğünün belirtileri hakkında sizden alacağı cevaplar ile teşhis koymaya çalışır.

Son zamanlarda cinsel isteksizlik yaşayıp yaşamadığınız, iktidarsızlık problemi olup olmadığı, yakın zamanda veya geçmişte önemli bir hastalık geçirip geçirmediğiniz, ailenizde benzer problemleri olan bir kişinin bulunup bulunmadığı gibi soruların yanıtları ile teşhis koymak kolaylaşır.  


Radyolojik tetkikler: Testosteron düşüklüğüne sebep olan etmenlerin ortaya çıkarılması için radyolojik tetkiklerden de faydalanılabilir. Hipofiz bezindeki bir probleme bağlı testosteron düşüklüğünden şüpheleniliyorsa beyin MR’ı çektirilebilir.


Genetik testler: Testosteron düşüklüğünün sebebinin kalıtımsal olduğu düşünülüyorsa diğer kan tahlillerine ilaveten genetik testler de yaptırılabilir.

Test sonuçları, muayene bulguları, hastanın kendi geçmişi ve aile öyküsü ile elde edilen bilgiler değerlendirilerek testosteron düşüklüğünün sebebi belirlenir.

Yorumlar