Erkekte düşük testosteron nedenleri

Esas olarak testislerde üretilen testosteron erkekliğe özgü karakterlerin oluşumunu sağlayan bir hormondur. Kas ve kemiklerin gelişimi yanında, vücut kıllanması, sperm üretimi gibi işlevler için de gerekli olan bu hormonun kan dolaşımında belirli bir seviyede olması gerekir. Düşük testosteron olması durumunda tersi bir durumdan söz edilebilir. Testosteronun büyük bir kısmı kan dolaşımındaki proteinlere bağlı olarak bulunurken çok az bir miktar (takriben %1-4 kadar) testosteron serbest olarak kan dolaşımında yer alır. Kanda bulunan tüm testosteron “total testosteron” olarak adlandırılırken, herhangi bir proteine bağlı olmayan forma “serbest testosteron” adı verilir.


Testosteron normal değerleri nelerdir ?



Aşağıda verilen değerler testin yapıldığı laboratuvar, kullanılan metod ve yapılan cihaza göre değişiklik gösterebilir. Bu sebeple, sonuçlar testin yapıldığı laboratuarın belirtmiş olduğu referans aralıklara göre değerlendirilmelidir. Değerlendirme yapılırken laboratuvar tarafından sonucun yanında yazan birime de dikkat edilmelidir.

Total testosteron normal değer aralığı yetişkin erkeklerde: 280-1100 ng/dL arasında,

Serbest testosteron normal değer aralığı yetişkin erkeklerde: 50-210 pg/mL arasındadır.

Yukarıda yazılan normal değer aralıkları “Tietz Clinical Guide to Laboratory Tests” adlı kitabın 4. baskısından alınmıştır.

 yaşa göre testosteron

Erkeklerde düşük testosteron belirtileri nelerdir?


Cinsel istekte azalma,

İktidarsızlık,

Düşük sperm sayısı,

Vücut kıllanmasında azalma,

Kas kitlesinde azalma,

Kas kuvvetinde azalma,

Kemiklerde zayıflama,

Sıcak basmaları,

Depresyon.



Erkeklerde düşük testosteron sebepleri nelerdir?

Testis yaralanmaları: Çeşitli travmalar, testis kanseri, testise uygulanan radyoterapi gibi etkenler testosteron üretimini azaltır.

Kleinfelter sendromu: Erkeklerde X kromozomundan 2 veya daha fazla olması durumunda testis gelişimi aksayabilir ve bu sebeple testosteron üretimi sekteye uğrayabilir.

İnmemiş testis: Karın içinde bulunan testislerin doğum öncesi normal yerine inmemesi durumunda testosteron üretimi etkilenebilir ve bu durum düşük testosteron düzeyine yol açar.

Hipofiz bezi ile ilgili anormallikler: Testislerin testosteron salgılamasını uyaran hipofiz hormonunun çeşitli sebeplerle salgılanmaması durumunda testosrteron üretimi azalır.

Yaşlanma: Yaş ilerledikçe testosteron üretimi azalır.

Yorumlar