Graves hastalığı tedavisi

Graves hastalığında tiroid bezinde aşırı hormon üretimi olur. Kan dolaşımında T3 ve T4 hormonlarının miktarında artış olması vücutta istenmeyen etkilere sebep olur. Hipertiroidi adı verilen bu durumun sebepleri ve vücuttaki belirtileri sitemizdeki yazılarda bulunabilir.


Graves hastalığında yapılan tedavinin amacı nedir?


Tedavinin amacı tiroid bezinin aşırı hormon üretimini kontrol altına almaktır.

graves hastalığı tedavisi

Graves hastalığındaki tedavi seçenekleri nelerdir?


Tedavi için antitiroid ilaçlar, radyoaktif iyot tedavisi veya cerrahi operasyon önerilir.


1. Antitiroid ilaçlar tiroid bezinin aşırı hormon üretimini azaltmak için kullanılır. Birkaç hafta içinde hastalığa bağlı belirtiler oldukça azalır. Ancak ilaç bırakıldıktan sonra hipertiroidi tekrarlayabilir.

2. Radyoaktif iyot tedavisi, antitiroid ilaçların uzun süreli kontrol sağlayamamaları durumunda önerilen tedavi yöntemlerindendir.

Vücuda radyoaktif iyot ağız yoluyla verilir ve birkaç ay içinde radyoaktif iyodun etkisiyle tiroid bezindeki hormon üreten hücreler zarar görür. Tiroid hücreleri zarar gördükçe tiroid bezinin hormon üretimi azalır.

Bu tedavide en önemli şey radyoaktif iyot ile tiroid bezinin tamamının zarar görmesinin engellenmesidir. Böylece tiroid hormon üretimi tamamiyle ortadan kalkmaz ve yeterli tiroid dokusunun sağlam bırakılması ile normal düzeyde tiroid hormon üretimi sağlanabilir.

Ancak hastalarda genellikle yeterli tiroid dokusunun sağlam kalmaz ve hipotiroidi gelişir. Bu nedenle hastaların sentetik tiroid hormonu kullanması gerekir.

Hamilelerde ve hamile kalmayı planlayanlarda radyoaktif iyot tedavisi uygulanmaz.

3. İlk iki tedavi yönteminin uygulanamadığı durumlarda cerrahi tedavi yapılabilir. Tiroid bezinin kısmen veya tamamen çıkarılmasına doktorunuz karar verecektir. Bezin tümünün çıkarılması durumunda hipotiroidi gelişir ve bu sebeple sentetik tiroid hormonu kullanılması gerekir.

Yorumlar