Hiperparatiroidizm nedir?

Boyundaki tiroid bezinin arkasında bulunan ve parathormon (PTH) adlı hormonu üreten bezlere paratiroid bezleri adı verilir. Kan dolaşımındaki kalsiyum seviyesinin ayarlanmasında görevli parathormonun üretimi ile ilgili en sık karşılaşılan problemlerden biri aşırı üretimdir. Paratiroid bezinin aşırı PTH üretmesi “hiperparatiroidizm” olarak adlandırılır. Paratiroid bezlerinin aşırı hormon üretimi çeşitli sağlık problemlerine yol açar. Kişi kendini yorgun ve bitkin hissederken kan dolaşımında bulunan kalsiyum seviyesi kemik erimesi sebebiyle yükselir.


Paratiroid bezi neden aşırı hormon üretir?


Paratiroid bezlerinde iyi huylu bir tümör gelişimi hiperparatiroidizmin en sık sebebidir. İyi huylu paratiroid kanserine “paratiroid adenomu” adı verilir. Paratiroid adenomu, paratiroid bezinin genişlemesi olup aşırı hormon üretimi ile beraber görülür. Paratiroid bezlerinden genellikle birinde genişleme ve aşırı hormon üretimi vardır.  

Paratiroid hiperplazisi adı verilen diğer durumda ise tüm paratiroid bezleri genişlemiştir ve hepsi birden aşırı paratiroid hormonu üretir.

Nadir durumlarda paratiroid bezinde gelişen kötü huylu tümörler de aşırı hormon üretimine sebebiyet verebilir.


Hiperparatiroidizm belirtileri nelerdir?

Kan dolaşımında PTH düzeyinin çok yükselmesine sebep olan hiperparatiroidizmde en önemli belirti kan dolaşımındaki PTH düzeyinin yükselmesine bağlı olarak ortaya çıkar.

Yüksek düzeydeki paratiroid hormonu sebebiyle kemiklerden çözülen kalsiyum miktarının artışı kemik erimesine yol açar.

Kemik erimesi sebebiyle kemikler yumuşar ve kolayca kırılabilir.

Kan dolaşımındaki yüksek kalsiyum böbrek taşlarına yol açabilir.

Mide ülserleri ve pankreas iltihabı da hiperparatiroidizmde görülen belirtilerdendir.

hiperparatiroidizm

Hiperparatiroidizm tedavisi nasıl yapılır?


Paratiroid bezinin aşırı çalışmasına yol açan etken belirlendikten sonra yapılacak olan cerrahi operasyon ile sorun genellikle çözülür.

Hiperparatiroidizm durumunun erken teşhisi ile gerekli tedavinin uygulanması, kemik erimesi veya böbrek taşı gibi istenmeyen durumların ortaya çıkmasını da engeller.   

Yorumlar

  1. nurhandoğruelkizilay28 Nisan 2017 19:13

    merhaba...guatır ameliyatında paratiroitlerim.alındı..1982de 15gün önce tahlillerim parathormon PTH..intakt.12.3 triodotirinin..serbest ..lütFT3..3.20KOLESTEROL LDL Dİiret.28....trgliseririd,,198

    YanıtlaSil

Yorum Gönder