Kabızlığa yol açan besinler

Kabızlık birçok kişinin sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Kişinin besin alımı, sıvı alımı ve yeme alışkanlıkları ile ilgili olarak karşımıza çıkan kabızlık şikayeti ile yaşamının herhangi bir döneminde karşılaşmayan yok gibidir. Kadınlarda ve yaşlılarda daha çok karşımıza çıkan kabızlık genellikle 3 günden fazla süreden beri dışkılama yapamamak olarak tarif edilebilir. Daha çok besinlerle ilgili olarak karşımıza çıktığından, bu yazımızda kabızlığa sebep olan yiyeceklerden bahsedilecektir.


Çoğu kişide kabızlığa sebep olan besinler nelerdir?


Fast food: Çağımızın en kötü beslenme biçimi olarak da kabul edilen bu beslenme şekli maalesef Türk insanının da beslenme alışkanlıkları arasına girmiştir.

Artık bir alışveriş merkezine gidip de fast food türü gıdalarla beslenmeyen kişi sayısı oldukça azalmıştır.

Hamburger, patates kızartması, pizza gibi besinler diğer zararlarının yanında kabızlığa da neden olan yiyeceklerdir.

kabızlık fast food

Tatlılar: Aşırı kalori yükü nedeniyle obeziteye yol açması sebebiyle tatlılar uzak durulması gereken yiyeceklerdendir.

Herkes tatlı yemeyi çok sevse de, bu tip yiyeceklerdeki lif oranının azlığı, yağ oranının fazlalığı kabızlığa sebep olmaktadır.

Kekler, kurabiyeler, şekerlemeler, şekerli içecekler kabızlık şikayeti olanların uzak durması gereken yiyeceklerdir.


Süt ürünleri: Bu besinlerin yağ oranı fazla, lif oranı düşüktür. Sindirimleri uzun sürdüğünden sindirim sisteminde uzun süre kalırlar ve kabızlığa neden olurlar.

Süt, peynir, yağ ve hatta dondurma bile kabızlık sorununa yol açmaktadır.


Et ürünleri: Et ve et ürünleri protein bakımından oldukça zengin olmasına karşın sindirim sisteminde kabızlığa sebep olabilmektedir. Bunun sebebi, sürekli et ve et ürünlerinden yoğun beslenme nedeniyle lifli besinlerden uzak kalınmasıdır.

Bu yüzden et ve et ürünlerinin yanında mutlaka sebzeler de tüketilmelidir. Böylece ette bulunan protein alınırken, sebzelerin lif içeriği sayesinde dengeli beslenilir ve kabızlık gelişmez.  

Yorumlar