Kıl kurdu testi

Halk arasında kıl kurdu olarak bilinen parazite tıbbi olarak “Enterobius vermicularis” adı verilir. Kıl kurdu testi ile bu parazitin yumurtalarının bulunup bulunmadığını belirlenir. Birkaç santimetre uzunluğunda ve kıl gibi ince olan kıl kurdu yumurtaları temas yoluyla bulaştıktan sonra bağırsaklara yerleşir. El yıkama alışkanlığının olmaması ve kötü hijyen koşulları kıl kurdunun insanlara bulaşmasındaki en önemli etkenlerdir. Kreş ve huzurevleri gibi ortamlarda sık görülen kıl kurdu, aynı ortamı ve eşyaları paylaşan kişiler arasında kolayca yayılır.


Vücuda giren kıl kurdu yumurtaları nerede açılır?


Vücuda giren kıl kurdu yumurtaları on iki parmak bağırsağında yerleşir ve burada açılarak kıl kurdu larvaları serbest hale gelir.


Kıl kurdu larvaları nerede olgunlaşır?

Açıldıkları 12 parmak bağırsağından yola çıkan kıl kurdu larvaları kalın bağırsağa ulaşırlar. Burada  1-2 ayda erişkin kıl kurdu haline gelirler. Dişi kıl kurtları yumurtlayana kadar kalın bağırsak duvarına tutunarak beslenir.


Kıl kurdu nerede yumurtlar?

Yeteri derecede olgunlaştıktan sonra kıl kurdu anüsten dışarı çıkarak yumurtalarını bırakır. Makat çevresine bırakılan kıl kurdu yumurtaları nedeniyle kaşıntı olur. Kaşıntılı olan bu bölgeyi kaşıyan kişi kendisine yeniden kıl kurdu bulaştırdığı gibi, dokunarak çevresindekilere de kıl kurdu yumurtalarını bulaştırır.

Ayrıca iç çamaşırları ve yatak çarşafları da kıl kurdu yumurtalarının çevreye yayılmasına sebep olabilir.

Kıl kurdu yumurtaları dış ortama oldukça dayanıklı olup 3 haftaya kadar bulaşabilme özelliklerini korurlar.     


Kıl kurdu belirtileri nelerdir?

Makat bölgesinde geceleri artan kaşıntı,

Alerjik reaksiyonlar,

Dışkıda kıl kurdu görülmesi,

Hazımsızlık,

Karında şişlik,

Ağızda salya,

İştahsızlık.


kıl kurdu testi

Kıl kurdu teşhisi nasıl yapılır?

Dışkıda kıl kurdunun görülmesi veya parazit yumurtalarının mikroskop altında belirlenmesi ile kıl kurdu teşhisi konur.

Kıl kurdu çıplak gözle dışkıda görülebilir.

Kıl kurdu yumurtaları ancak mikroskobik inceleme ile belirlenebilir.



Kıl kurdu yumurtaları nasıl tespit edilir?

Ucuna pamuk sarılmış bir çubuk yardımıyla veya selofan bant tekniği ile kıl kurdu yumurtaları anüs etrafından toplanır. Tek bir inceleme ile teşhis koymak zor olabilir. Bu sebeple, işlemin en az 3 ayrı günde tekrarlanması önerilir.


Test sonucu nasıl yorumlanır?

Tıbbi laboratuvarda mikroskop altında incelenen numunede kıl kurdu yumurtası görülmesi kişide kıl kurdu bulunduğunu gösterir. Uygun tedavi ile kıl kurdu enfeksiyonu ortadan kaldırılır.

kıl kurdu yumurtası


Kıl kurdu tedavisi nasıl yapılır?

Çeşitli anti-parazit ilaçlarla kıl kurdu tedavi edilebilir. Tedavinin tüm ev halkına aynı anda yapılması önemlidir. Tedavinin yaklaşık olarak 2 hafta sonra tekrarlanması önerilir.

Hijyen kurallarına dikkat etmek kıl kurdu enfeksiyonlarının tekrarlamasını önleyen en önemli faktördür.

Yorumlar