Paratiroid kanseri

Boyunda tiroid bezinin arkasında bulunan ve kan dolaşımındaki kalsiyum seviyesinin ayarlanmasında görevli olan hormonun (parathormon) üretim ve salgılanmasını sağlayan beze paratiroid bezi adı verilir. Bir mercimek tanesi büyüklüğünde olan paratiroid bezlerinden 4 adet bulunur. Bu bezlerde kötü huylu tümör gelişmesi durumunda paratiroid kanserinden söz edilir. Paratiroid kanseri nadir görülen bir durumdur.


Paratiroid bezinin görevi nedir?


Paratiroid bezinin salgılamış olduğu parathormon (PTH), kalsiyumun kemiklerden çözülmesi, bağırsaklardan emilimi, böbreklerden atılımının düzenlenmesi ile kan kalsiyum seviyesini ayarlar. Çeşitli problemler paratiroid bezinin aşırı hormon üretimine yol açabilir. Bu durumda kan dolaşımında PTH hormon düzeyi yükseldiği gibi, kalsiyum seviyesi de artar. Bu artışın en önemli sebeplerinden biri paratiroid kanseridir.  


Paratiroid kanseri ne sıklıkta görülür?

Paratiroid bezlerinde kanser nadir görülen bir durumdur. Paratiroid bezi ile ilgili problemleri olan kişilerin binde birinde paratiroid kanseri bulunur.


Paratiroid kanseri teşhisi nasıl konur?

Kan dolaşımında PTH ve kalsiyum seviyelerinin yüksekliği ve buna bağlı görülen belirtiler paratiroid kanseri tanısının konmasını sağlar. Paratiroid kanserinde PTH düzeyi çok yükselir. Bununla paralel olarak kan kalsiyum düzeyi de artar. Kan kalsiyum seviyesinin yükselmesinin sebebi kanda artan paratiroid hormonudur. Yüksek düzeydeki paratiroid hormonu sebebiyle özellikle kemiklerden çözülen kalsiyum miktarı artar.

Paratiroid kanseri


Paratiroid kanseri belirtileri nelerdir?

Aşağıda görülen belirtiler paratiroid kanseri olan kişilerde görülebilen belirtiler olsa da farklı sebeplerle de bu belirtilerin görülebileceği unutulmamalıdır. 

Kemik ağrıları,

Böbrek problemleri,

Boyunda şişlik,

Uykusuzluk,

Zayıflık,

Depresyon,

Konuşma güçlüğü,

Kendini kötü hissetme.


Paratiroid kanser tedavisi nasıl yapılır?

Paratiroid kanserinde cerrahi olarak paratiroid bezi çıkartılır ve radyoterapi yapılır.

Çoğu kanserde olduğu gibi, paratiroid bezi kanserinde de erken teşhis önemlidir. Kanser ne kadar erken tespit edilip tedavi uygulanırsa, paratiroid kanserinin iyileşme şansı o kadar fazladır. Benzer şekilde, paratiroid kanseri ne kadar az yayılmışsa, tedavi sonrası dönem o kadar sorunsuz geçer.

Ameliyat sonrası dönemde belirli aralıklarla PTH ve kalsiyum tahlillerinin yapılması ve seviyelerinin takip edilmesi önemlidir.

Yorumlar