Hamilelik belirtileri

Hamileliğin belirtilerinden en başta gelen ve en erken belirtisi düzenli adet gören kadınların adet kanamalarının gecikmesidir. Hamile kalmak isteyen kadınlar için bu müjdeli bir haberken, hamile kalmak istemeyen kadınlar bu belirti karşısında hiç memnun kalmaz. Bu dönemde pozitif çıkan hamilelik test sonuçları genellikle hamileliği doğrularken, testin negatif çıkması hamile olunmadığını göstermez. Kısa bir süre sonra hamilelik testini tekrarlamak gerekebilir.


Hamilelik belirtileri nelerdir?


Hamilelik belirtileri


Mide bulantısı

Genellikle sabahları olmakla birlikte günün her saatinde mide bulantısı olabilir. Buna kusma da eşlik edebilir. Hamile kadınların yaklaşık yarısında bulantı ve kusma şikayeti olabilir.      


Bazal vücut ısısında artış

Yumurtlama ile birlikte kadınların vücut ısısında artış olur. Eğer bu artış 2 haftadan fazla sürerse hamileliğin bir belirtisi olabilir. 


Yorgunluk

Hamilelikle birlikte kadının vücudunda birçok değişiklik meydana gelmeye başlar. Bu değişikliklerden biri de hormon düzeylerinde meydana gelen farklılıklardır. Hamile kadınlarda özellikle hamileliğin başlarında görülen yorgunluk hissi vücutlarındaki hormon dengesinin değişmesi sebebiyle ortaya çıkar.


Meme değişiklikleri

Kadının meme dokusu adet öncesi dönemlerinde olduğu gibi hassaslaşır, büyüklüğü artar, sızlama hissedilebilir. Meme üzerinde damarlar daha görünür hale gelir, meme ucu ve çevresi koyulaşır.


Koku ve tat duyularında değişiklik

Hamileliğin ilk zamanlarında bazı duyularda değişiklikler meydana gelir. Daha önce sevilen bazı yiyecek ve içecekler itici hale gelebilir. Örneğin hamilelik öncesi her gün içilen çay ve kahve gibi içeceklerden uzaklaşılabilir. Yemek kokuları ya daha fazla hissedilir veya yemek kokuları mide bulandırıcı olabilir. Ağızda metalik bir tat hissedilebilir. 


İdrar yapma sıklığında artış

Hamileliğin belirtilerinden biri de daha sık idrara çıkmaktır. Hamilelik döneminde vücutta daha fazla sıvı üretilir ve bu idrar halinde dışarı çıkar. Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde ise büyüyen bebeğin idrar kesesine yaptığı baskı nedeniyle idrara daha sık çıkma ihtiyacı hissedilir.

Yorumlar