Hipoparatiroidizm nedir?

Boyundaki tiroid bezinin arkasında yer alan ve paratiroid adı verilen bezleri kan kalsiyum seviyesinin ayarlanmasında görevli olan hormonun (parathormon) üretimi ve salgılanmasından sorumludur. Mercimek tanesi büyüklüğünde olan bu bezlerden 4 adet bulunur ve hepsi birden paratiroid hormonu (PTH) salgılar. Paratiroid bezlerini yetersiz hormon üretimi sonucu “hipoparatiroidizm” adı verilen klinik tablo ortaya çıkar.

Kandaki kalsiyum seviyesi azalırken, fosfor seviyesi yükselir. Bunun sonucu olarak parmaklarda ve ellerde karıncalanma, kaslarda kramp ve nadir de olsa tüm vücutta kasılma görülür.


Yetersiz PTH salınma sebepleri nelerdir?



hipoparatiroidizm

Bu durumun sebepleri arasında tiroid ve paratiroid bezlerine yapılan ameliyatlar ilk sırayı alır. Bunun dışında doğuştan paratiroid bezi veya bağışıklık sistemi ile ilgili anormallikler bulunabilir.


Tiroid ve paratiroid bezlerine yapılan ameliyatlar:

Tiroid bezine yapılan ameliyatlar sırasında yanlışlıkla paratiroid bezleri de çıkartılabilir. Bunun en büyük sebebi tiroid ve paratiroid bezlerinin birbirine çok yakın olmasıdır.

Paratiroid bezi ameliyatlarından sonra da hipoparatiroidi görülebilir. Paratiroid bezinin aşırı hormon üretimi sebebiyle yapılan ameliyatlardan sonra PTH üretecek yeterli paratiroid bezi kalmayabilir.


Doğuştan paratiroid bezinin yokluğu:

PTH üretimi yokluğunun bir başka sebebidir. Paratiroid bezi fazla çalışan kadınların kan dolaşımındaki yüksek kalsiyum, anne karnındaki bebeğin paratiroid bezi gelişimini baskılayabilir. Bu durumla karşılaşmamak için anne adayının paratiroid bezi ile ilgili problemleri gebelikten önce giderilmelidir.


Bağışıklık sistemindeki anormallikler:

Paratiroid bezini vücuda yabancı olarak gören bağışıklık sistemi hücreleri paratiroid bezine saldırabilir. Bu durumda hücreleri hasar gören paratiroid bezinin PTH üretimi ve salgılaması azalır.

Paratiroid bezi hücrelerindeki kalsiyum sensörlerine bağlanan bazı antikorlar ise kan dolaşımında fazla miktarda kalsiyum olduğunu ve paratiroid bezinin hormon üretmesine gerek olmadığı sinyali verilmesine sebep olabilir. Bu durumda paratiroid bezi PTH üretimini azaltır ve hipoparatiroidizm tablosu ortaya çıkar.    

Yorumlar

  1. şubat 2017'de total tiroid amelyatı oldum ve 4.gün hipokalsemik nöbet geçirdim brunkospazm oluştu. pth seviyem düşük fakat hoca 2 parathormon bezinin durduğunu amelyatta gördüğünü söylüyor. 27 seviyelerine kadar değerlerim çıktı şuan 15-16larda geziyor. aktif d vitamini(kalsitrol) 0.50lik 2adet ve 1.000mg kalsiyum 1 adet kullanıyorum.atom tedaviside gördüm.bu bezin tekrar aktifleşmesi için ne yapmalı ne yemeli içmeliyim,kasılmalar yaşam kalitemi çok etkiliyor.
    cevabınız için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,
    PTH düzeyiniz normal aralıkta ise sorunun paratiroşid bezlerinden kaynaklanmadığı düşünülebilir. Sizi takip eden doktorlarınızın görüşünü almanızı öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder