Kemoterapi nedir?

Kemoterapi çoğunlukla kanser hastalarında kullanılan bir tedavi şekli olup, çeşitli kimyasal maddeler ile hızlı büyüyen hücrelerin öldürülmesi amacıyla yapılır. Kanser hücreleri vücuttaki normal hücrelere göre daha hızlı büyüyen ve çoğalan hücrelerdir. Birçok kanser tipinin iyileştirilmesi için kemoterapi uygulanır. Her kanser tipinde uygulanan kemoterapi aynı değildir. Kanser tipine, büyüklüğüne, hangi organda geliştiği gibi faktörlere bağlı olarak uygulanan kemoterapi de değişiklik gösterir.

Kanser dışında bağışıklık sistemi ile ilgili bazı hastalıklar ve kemik iliğini etkileyen bazı hastalıklarda da kemoterapi yapılmaktadır. Kemoterapide kullanılan ilaçlar farklı tiplerde olup, çeşitli tedavilerde kullanılmak üzere sürekli yeni kemoterapi ilaçları üretilmektedir.


Hangi durumlarda kemoterapi yapılır?


1. Kanseri tedavi etmek için kemoterapi tek tedavi şekli olarak kullanılabilir.

2. Diğer tedaviler için hazırlık aşamasında kemoterapi yapılabilir. Örneğin radyoterapi yapılacak bir hastada tümörün boyutlarını küçültmek için önce kemoterapi uygulanabilir.

3. Diğer tedavilerden sonra kemoterapi uygulanabilir. Örneğin kanserli dokusu cerrahi olarak alınan bir kişinin vücudunda kalmış olabilecek kanserli hücreleri ortadan kaldırmak için kemoterapi yapılabilir.

4. Kanser hücrelerinin bir kısmını öldürerek kanser hastasında görülen bazı belirtilerini hafifletmek için de kemoterapi yapılabilir.

5. Kemik iliğini etkileyen bazı hastalıklarda kök hücre veya kemik iliği nakli yapmak gerekebilir. Hastaya nakil öncesi dönemde kemoterapi yapılabilir.

6. Bazı romatizmal hastalıklarda aşırı çalışan bağışıklık sistemini normale döndürmek amacıyla düşük dozlarda kemoterapi uygulanabilir.


Kimler kemoterapi yapar?

Kemoterapi

Kemoterapi ile ilgili uzmanlık alanı “onkoloji” olarak bilinir. Konusundan uzman hekimlere “tıbbi onkolog” veya medikal onkolog” gibi isimler verilir. Uzman hekimlerin kontrolunda kemoterapi konusunda yetişmiş hemşirelerin yardımıyla kemoterapi uygulanır.


Kemoterapi ilaçları nasıl seçilir?

Yukarıda da bahsedildiği gibi, farklı kemoterapi ilaçları vardır. Kemoterapi ilaçları ve uygulama dozlarının seçimi aşağıdaki faktörlere bağlıdır:

Kanserin tipi,

Kanserin evresi,

Daha önceki tedavi uygulamaları,

Kişinin genel sağlık durumu,

Yapılacak tedavinin hedefi.

Yorumlar