Kemoterapi uygulama şekilleri

Kemoterapi, çeşitli kimyasal maddeler ile hızlı büyüyen hücrelerin öldürülmesi amacıyla yapılır. Genellikle kanser hastalarının tedavisinde kullanılan ve kanserin tipine, evresine, kişinin genel sağlık durumuna ve kanserin geliştiği organa bağlı olarak uygulan kemoterapi şekli ve dozu değişiklik gösterir.

kemoterapi ilaçları


Kemoterapi ilaçlarının veriliş şekilleri nelerdir?


Damar yolu: Kemoterapi ilaçlarının en sık uygulanış şekli damar yolu iledir. Kullanılan damarlar toplardamarlardır. Kemoterapi uygulaması süresince her seferinde damarları delmemek için “kateter” veya “pompa” adı verilen uygulamalarla kemoterapi ilaçları verilebilir. Verilen ilaç genel kan dolaşımına katılarak bütün vücuda ulaşır.

Ağız yolu: İlaçlar ağız yolu ile alınmak üzere hazırlanmış kapsüller veya benzeri preparatlar şeklinde olabilir. Sindirim sistemi yoluyla kan dolaşımına katılan kemoterapi ilacı tüm vücuda dağılır.  

Kanser dokusuna direk uygulama: bazı kemoterapi uygulamaları direk olarak kanser hücrelerine ve kanserli dokuya yapılabilir. Bunun için kanser dokusunu besleyen atardamar kullanılabileceği gibi, kanser dokusunun içine enjeksiyon da yapılabilir.

Vücut boşluklarına kemoterapi uygulaması: Bazı kemoterapi ilaçları karın boşluğu, göğüs boşluğu gibi vücut boşluklarına verilebilir. Bu durumda kemoterapi ilaçlarının etkisi esas olarak bu boşluklardaki kanserli hücre ve dokuları etkileyecektir.

Deri üzerinden uygulama: Bazı kemoterapi ilaçları krem veya jel şeklinde olabilir ve deri üzerinden sürülerek deri kanserlerini iyileştirmede kullanılabilir.


Kemoterapi uygulamaları nerede yapılır?

Hastanın genel durumuna, hastalığın şiddetine göre kemoterapi uygulamasının nerede yapılacağına karar verilir. Kemoterapi uygulamaları esnasında kişinin genel sağlık durumu kontrol edilir, tahlilleri yapılarak kemoterapinin başta karaciğer ve böbrekler olmak üzere tüm vücut üzerine olan etkileri takip edilir.

Kemoterapi tedavi şeması hastalıklara ve kişiye göre değişiklik gösterebilir. Bazı hastalıklarda daha uzun, bazılarında daha kısa sürebilir. Dozlar kişiden kişiye, hastalıktan hastalığa farklı olabilir.

Kemoterapi genellikle hastanelerin ilgili bölümlerinde uygulanır. Hasta bazen hastanede yatırılarak kemoterapi yapılabileceği gibi, hastaneye yatmadan aynı gün içinde de kemoterapi yapılabilir.

Ağızdan verilecek kemoterapi ilaçları belirlenen dozlarda kullanılmak üzere evde de yapılabilir.

Yorumlar