Kemoterapi yan etkileri

Genellikle kanser hastalarının tedavisinde kullanılan kemoterapi, çeşitli kimyasal maddeler ile hızlı büyüyen kanser hücrelerinin öldürülmesi amacıyla yapılır. Kanserin tipine, evresine, kişinin genel sağlık durumuna ve kanserin geliştiği organa bağlı olarak uygulan kemoterapi rejimi ve kemoterapi dozu değişiklik gösterir. Kemoterapi ilaçları tüm vücutta dağıldığı için hızlı büyüyen kanser hücrelerinin yanında vücuttaki hızlı büyüyen normal hücreleri de etkiler. Normal hücrelerin de hasar görmesi kemoterapi ilaçlarının çeşitli  yan etkilerin ortaya çıkmasına sebep olur. Kemoterapi ilaçları yan etkileri ile zarar gören normal hücrelerin başında kan hücreleri, saç follikülleri, sindirim ve üreme sistemi hücreleri gelir.    


Kemoterapi ilaçlarının yan etkileri neye göre değişir?



Kemoterapi ilaçlarının yan etkileri kullanılan ilaca ve doza göre değişiklik gösterebilir.

Kemoterapi yan etkilerinin tümü herkeste görülmeyebilir. Bazı kişilerde daha az, bazı kişilerde daha fazla yan etki olabilir.

Yan etkilerin şiddeti de kişiden kişiye değişebilir.

Bazı kemoterapi ilaçları aşağıda sayılan kısa dönemli yan etkilerin yanında kalp veya sinir hasarı gibi uzun süreli yan etkilere sebep olabilir.


Kemoterapi ilaçlarının yan etkileri nelerdir?

kemoterapi saç dökülmesi

Bulantı

Kusma

İştahsızlık

Kansızlık

Cilt kuruluğu

Ciltte renk değişikliği

İdrar problemleri

Saç dökülmesi


Ağız yaraları

Yorgunluk

Ateş

Enfeksiyon

İshal

Kabızlık

Üreme problemleri.

Yukarıda sayılan yan etkiler en sık görülen yan etkiler olup, kemoterapinin bitiminden sonra ortadan kalkar. Örneğin kemoterapi esnasında dökülen saçlar kemoterapiden sonra yeniden çıkar.

Yorumlar