Menisküs yırtığı

Futbolcuların sakatlanmaları nedeniyle sık sık duyduğumuz menisküsler diz ve bilek gibi bazı eklemlerde bulunan kıkırdak yapılardır. Menisküsler eklemin yapısal bütünlüğünü ve normal işleyişini sağlar. Hareket esnasında kemik uçlarının sürtünmesini önlerken, menisküsler sayesinde vücut ağırlığı eklem ve kemik üzerine eşit dağılır. Diz yaralanmalarının büyük bir çoğunluğunu oluşturan menisküs yırtıkları dizin aşırı bir zorlanmaya maruz kalması sebebiyle meydana gelir.


Menisküs yırtılmalarının belirtileri nelerdir?



Dizi kıvırırken meydana gelen ağrı,

Bacağı tam olarak düzleştirememe,

Dizde kilitlenme hissi,

Dizde şişlik,

Dizde sertlik.


Menisküs yırtılmasının sebepleri nelerdir?

Diz ekleminin aşırı zorlanmasına sebep olan hareketler menisküslerin yırtılmasına sebep olur.
Dizin sert dönüşlere, aşırı yüklere, ani duruş ve dönüşlere maruz kalması, aşırı yük altında ezilmesi gibi sebepler menisküs yırtıklarına yol açar. Bu sebeple menisküs yırtıkları en çok futbolcular, basketbolcular, tenisçiler başta olmak üzere sporcularda görülür.
Yaşlanma da menisküs yırtık oluşumunu kolaylaştırıcı etmenlerdendir.


Menisküs yırtığı nasıl teşhis edilir?

menisküs yırtığı


Fizik muayene:

Menisküs yırtığı doktorun muayenesi ile teşhis edilebilir. Şikayetlerinizi dinleyen doktorunuz muayenesi esnasında bazı diz hareketleri yaptırarak menisküs yırtığı olduğunu anlayabilir.


Radyolojik tetkikler:

Menisküs yırtığı normal röntgende görülemese de, doktorunuz bir röntgen filmi çektirmenizi isteyerek diz ile ilgili başka bir problem olup olmadığını görmek isteyebilir.

Diz ultrasonu ile eklem boşluğunun içinde şikayetlere sebep olabilecek başka bir şey bulunup bulunmadığı anlaşılabilir.

Menisküs yırtığı MR ile ayrıntılı bir şekilde görülebilir. Sakatlanan bir sporcunun teşhisi için genellikle MR sonucunun beklenmesi bu sebeptendir.

Artroskopi ise diz bölgesine açılan küçük bir delikten sokulan bir kamera yardımıyla diz ekleminin içini görmek için yapılan bir işlemdir.


Menisküs yırtığı nasıl tedavi edilir?

Buz uygulama: Diz ağrısı ve şişliği buz uygulaması ile azaltılabilir. Her buz uygulaması 15 dakika kadar sürmelidir.

Ağrı kesiciler: Diz ağrıları için ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir.

Dinlenme: Başlangıçta dize uygulanan baskının azaltılması için diz ekleminin dinlendirilmesi önerilir. Yürürken koltuk değneği kullanılarak dize uygulanan basınç azaltılabilir ve iyileşme hızlandırılabilir.

Fizik tedavi: Diz çevresindeki kasların kuvvetlendirilmesi amacıyla yapılan fizik tedavi ile dize uygulanan basınç azaltılabilir.

Cerrahi tedavi: Ağrının artması, dizin kilitlenmesi gibi durumlarda doktorunuz ameliyat olmanızı önerebilir. Ameliyat ile bazen yırtılan menisküs onarılırken bazen de çıkartılmak zorunda kalınabilir. Ameliyat sonrası yapılacak egzersizler ile diz ekleminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına çalışılır.

Yorumlar