Ne zaman hamile kalınır

Ne zaman hamile kalınır sorusu merak konusudur. Basit bir anlatımla erkeğin spermi kadının yumurtasını döllediğinde hamilelik başlar. Spermin yumurtayı dölleme şansı değişiklik gösterebilir. Bunda etkili olan faktörlerden biri kadının adet dönemidir. Bazı kadınlar kolayca hamile kalırken, bazılarında hamile kalmak daha zor olabilir. Çocuk yapmayı düşünen kadınların genellikle %80-90’ı 1 yıl içinde hamile kalırken diğerlerinde bu süre uzayabilmektedir.


Hamile kalmak için en uygun zaman nedir?


Yukarıda da belirtildiği gibi bir kadının hamile kalabilmesi yumurtasının erkeğin spermi tarafından döllenmesine bağlıdır. O halde kadının yumurtlama zamanının bilinmesi ne zaman hamile kalınacağının göstergesidir.

Yumurtlama zamanı kadının adet siklusu (döngüsü) ile ilişkilidir. Kadınların adet döngüleri genellikle 28 gün sürer. Adet kanamasının başladığı günden itibaren 14. gün kadının yumurtlama zamanıdır.

Yumurtlama sonrası 12-24 saat süreyle yumurta canlı kalabilir. Hamile kalınabilmesi için erkeğin sperminin yumurtayı bu süre içinde döllemesi gerekir. Spermler ise kadının vücudunda 7 güne kadar canlı kalabilir. Bu durumda yumurtlama zamanından birkaç gün öncesinden yumurtlama zamanının 1 gün sonrasına kadar olan cinsel birleşmeler sonucunda kadının hamile kalma şansı yüksektir.


Sperm yumurtayı nerede döller?

gebe kalmak

Yumurtlama zamanından önce veya esnasında gerçekleşen cinsel birleşme sonucu kadının vücuduna aktarılan spermler kadının tüplerine doğru bir yolculuğa başlar.

Yumurtalıklardan salınan yumurta ile tüplerde karşılaşan spermlerden biri yumurtayı burada döller.


Döllenen yumurta ne olur?

Döllenme sonrası rahime doğru ilerleyen döllenmiş yumurta hücresi burada yerleşerek çoğalmaya ve büyümeye başlar. Bu ana kadar salınan kadınlık hormonları tarafından ana rahmi döllenmiş yumurtanın yerleşmesine uygun hale gelmiştir. Bu sebeple östrojen ve progesteron gibi kadınlık hormonların salgılanmasının düzgün olması son derece önemlidir.    


Yumurta döllenmezse ne olur?

Yumurtalıklardan salınan yumurta bir sperm tarafından döllenmezse tüplerden ve ana rahminden geçerek vücut dışına atılır. Bu esnada rahim içinde yumurtanın yerleşmesi için uygun hale gelen materyal de atılır. Adet kanaması adı verilen bu dönemden sonra rahim yeni bir döngüye başlar ve yeni bir yumurtanın döllenme ihtimaline göre hazırlanır. 

Yorumlar