Sezaryen riskleri nelerdir?

Doğum zamanı gelen bebeğin normal yolla değil de anne adayının karın ve rahminin kesilerek çıkartılmasına "sezaryen" denir. Bebek anormal bir pozisyonda ise, bebek oksijensiz kaldıysa, çoğul gebelik varsa, annenin plasentası doğum kanalını tıkıyorsa, göbek kordonu ile ilgili problemler varsa, annenin normal doğumu engelleyecek sağlık problemleri varsa, daha önceki doğum sezaryen ile gerçekleşmiş ise normal doğum yerine sezaryen yapılmasına karar verilebilir.

Ancak son yıllarda yurdumuzda sezaryen ile doğum oranlarında aşırı bir artış yaşanmıştır. Yukarıda bahsedilen tıbbi gereklilikler dışında, sezaryenin hem anne adayı hem de doktor açısından bazı avantajları olduğu düşünülmektedir. Ancak kolaylıkları yanında sezaryen ile doğumun bazı riskleri de vardır. Bu risklerin bilinmesi sezaryen ile doğuma karar verilmesi açısından büyük önem taşımaktadır.

Sezaryen ile doğumun riskleri nelerdir?

sezaryen ameliyatı

İyileşme süreci:

Sezaryen ile doğumdan sonra annenin iyileşme süreci normal doğuma göre daha uzun sürmektedir.


Solunum problemleri:

Sezaryen ile doğan bebeklerde doğumdan sonraki ilk günlerde solunum problemine daha sık rastlanabilir. Ayrıca akciğer olgunlaşmasının tam sağlanmadan sezaryen ile doğum yaptırılması da bebekte solunum problemlerine yol açabilen bir faktördür.


Kan kaybı:

Sezaryen ile doğumda normal doğuma nazaran daha fazla kan kaybedilir.


Anestezik maddeye karşı reaksiyon:


Yapılan anestezi çeşidine bağlı olarak anestezik maddeye reaksiyonlar görülebilir. Anestetik maddeye alerji olabileceği gibi, sezaryenden sonraki günlerde görülen şiddetli baş ağrısı en sık görülen yan etkilerdendir.

Cerrahi yaralanmalar:

Nadir de olsa sezaryen sırasında rahim dışındaki bazı organlar hasar görebilir. Mesane bu sebeple hasar gören organlardandır.


Yara enfeksiyonu:

Normal doğumlara nazaran sezaryen ile olan doğumlarda enfeksiyona daha sık rastlanır. Karında ve rahimde kesi yapılan yerlerde enfeksiyon gelişebilir.

Damar içi pıhtılaşma:

Sezaryen ile olan doğumlarda normal doğuma nazaran damar içinde kan pıhtılaşmasına daha fazla rastlanır. Bu kan pıhtıları damarların içinde kan akımı ile hareket ederek bazı organları besleyen damarları tıkayabilir. Bu tıkanmalar hayatı tehdit edici boyutlara ulaşabilir.

Sezaryen ile doğum yapmayı planlayan anne adayları yukarıda sayılan riskler açısından doktorundan bilgi almalıdır. 

Yorumlar