Dövmenin tıbbi amaçlı kullanımı

Eskiden sadece yabancılarda gördüğümüz dövmeler son yıllarda ülkemizde de epey rağbet görmektedir. Yıllardan beri çeşitli amaçlarla yapılan ve artık sanata dönüşen dövme, son yıllarda tıbbi olarak da kullanılmaya başlamıştır. Eskiden beri kullanılan kolye veya bilezik gibi uyarı işareti taşıyan şeylerin takılması unutulabilir, kazalarda düşebilir ve kaybolabilir. Bu durumda bilgi verici bir işaret acil yardım personeline çok değerli ve kaybedilmemesi gereken dakikaları kazandırabilir. Bu işaretler tıbbi dövmeler olarak adlandırılabilir ve görüldükleri anda hangi konuda yardıma ihtiyacınız olduğu anlaşılabilir.

Bazı hastalıkları olan kişiler zaman zaman baygınlık geçirerek bilincini kaybedebilir. Bu gibi durumlarda taşıdıkları bir işaret kendilerine gerekli tıbbi müdahalenin daha kısa zamanda yapılmasını sağlayabilir. Dövme, kronik hastalıkları olan ve hastalığın etkisiyle kendini ifade edemeyecek duruma gelen kişilerin tanınmasını da sağlamaktadır. Tanınmış televizyoncu Müge Anlı'nın öncüsü olduğu "sevgi izi" kampanyası buna bir örnektir.


Müge Anlı ve sevgi izi kampanyası nedir?

müge anlı dövme sevgi izi kampanyası

Yakın zamanda değerli televizyoncu Müge Anlı ve ekibinin başlattığı "sevgi izi" adlı uygulama ile, kendini ifade etmekte güçlük çeken engelli bireylere veya Alzheimer'lı hastalara yaptırılan dövmeler sayesinde bu bireylerin kaybolmaları durumunda kısa süre içinde bulunmaları ve ailelerine kavuşmaları sağlanmaktadır. Ayrıntılı bilgi için "http://www.benibuldular.com" adresi ziyaret edilebilir.


Tıbbi amaçlı dövmenin avantajları nelerdir ?

Vücutta uygun bir yere yapılması durumunda kolayca fark edilir ve uyarıcı işlevini yerine getirirler.

Kalıcı olduklarından diğer tip uyarıcı işaretlerde olduğu gibi, kaybolma, kırılma veya zamanla solma gibi durumlar söz konusu değildir.     

Kolye veya bilezik gibi tıbbi uyarıcı aksesuarlar diğer aksesuarların arasında kolayca fark edilemeyebilir ancak dövmede böyle bir sorun yoktur.


Tıbbi olarak uyarıcı bir dövme yaptırırken nelere dikkat edilir ?

dövme penisilin alerjisi


Hastalığın kalıcılığı:

Eğer hastalık kalıcı bir hastalık değilse, dövme yaptırmak gerçekten de gerekli olmayabilir. Çünkü dövmeler kalıcı olduklarından, hastalık geçtikten sonra dövmenin bulunması canınızı sıkabilir ve hatta ondan kurtulmak isteyebilirsiniz. Bir süre sonra iyileşebileceğiniz bir hastalığınız varsa dövme dışındaki uyarıcılar sizin için daha uygun olabilir.


Dövme yaptırmanın riskleri:  

Yapılan dövmenin kişinin hastalığı ile ilgili risk oluşturmadığından emin olmadan dövme yaptırılmamalıdır. Örneğin şeker hastalarında yara iyileşmesi normale göre daha geç olmaktadır. Bu sebeple kişi dövme yaptırmadan önce doktoruna danışmalıdır.


Dövmenin yapılacağı yer:  

Bir dövmenin uyarıcı işlevini yerine getirebilmesi için kolayca görülebilecek bir yerde olması gerekir. İlk yardım görevlilerinin en kolay görebileceği yerler kişinin el bileği ve boynudur. Görevliler bu bölgelerde uyarıcı işaret aradıklarından dövme için seçilecek yerlerin başında gelir. Dövmenin yapılacağı yer kan alınan veya iğne yapılan yerlerden de uzak olmalıdır. El bileğinin iç yüzü, kolda kan alma bölgesi gibi yerler dövme için kullanılmamalıdır.

Dövmenin yapıldığı yer temiz bir alan olmalıdır. Kişinin vücudunda başka dövmeler de varsa, tıbbi amaçla yapılan dövme bunların arasında kaybolmamalıdır. Eğer vücudunuzda zaten çok fazla dövme varsa, tıbbi amaçlı dövmeden ziyade başka tip bir uyarıcı işaret kullanmak daha uygun olabilir.


Dövmenin şekli ve boyutları:

Dövmenin boyutu dikkat çekici büyüklükte olmalı, rengi ile de dikkat çekmeli ve mümkünse hastalığın adını taşımalıdır.


Dövmeyi yapan kişi:

Dövme her önüne gelen kişiye yaptırılmamalıdır. Bu işte tecrübeli ve sertifikalı dövmeciler seçilmeli ve dövme yapımının riskleri en aza indirilmelidir. 

Yorumlar