Ev tozu akarları (mite) alerjisi

Örümceklerle aynı familyadan olan ev tozu akarları gözle görülemeyecek kadar küçük canlılar olup, bazı kişilerde alerjiye sebep olabilir. Vücudumuzdan dökülen ölü hücrelerle beslenen ve yatak, çarşaf, halı gibi yerlerde yerleşen bu canlılar alerjik bünyeli kişilerde alerjiye sebep olabilirler. Ev tozu akarları alerjik kişilerin vücuduna girdiklerinde bağışıklık sistemin harekete geçirerek hafif belirtilerden astıma kadar farklı şikayetlere yol açabilir.


Akarlar nerede yaşar?


Bu canlılar yatak çarşaflarında, yastıkta, koltukta, halı üzerinde bulunabilir. Çift kişilik bir yatakta 2 milyondan fazla mite bulunabilir.

Vücudumuzdan dökülen ölü deri ile beslenen bu canlılar ortamın neminden de su ihtiyaçlarını giderir.

Nemli ve havasız ortamlar ev tozu akarlarının yerleşimi için uygun ortamlar oluşturur. Genellikle %60-70 nem ve 20-30 derecelik sıcaklıklar ev tozu akarlarının yaşaması için ideal koşullardır.

Akarların dışkısı zamanla kuruyarak toz haline gelir ve insan vücuduna ya solunum yoluyla veya deri yoluyla girer.


Ev tozu akarları nasıl alerjiye sebep olur?

Vücudun savunma sistemi dışarıdan gelen yabancı her maddeye karşı savaşmak için çeşitli mekanizmaları harekete geçirir.

Ev tozu akarları da vücuda yabancı maddelerdir. Solunum havası veya deri yolu ile vücuda giren akarlar alerjisi olan kişilerde bağışıklık sistemini tetikler ve antikorlar üretimine sebep olur. Üretilen antikorlar iltihabi reaksiyonlara yol açarak alerji belirtilerin görülmesine yol açar.

ev tozu alerjisi

Ev tozu akarlarına karşı gelişen alerji belirtileri nelerdir?

Ciltte tahriş,

Kaşıntı,

Burunda tahriş,

Burun akıntısı,

Boğazda tahriş,

Gözlerde şişlik,

Gözlerde kızarıklık,

Göz yaşarması,

Öksürük.

Yukarıda sayılan belirtiler ev tozu akarlarına kısa süreli maruziyetten sonra görülür. Eğer uzun süre ev tozu akarlarına maruz kalınırsa yukarıdaki belirtiler kronikleşir ve astım belirtileri ortaya çıkabilir.

Yorumlar