Ev tozu akarlarından korunma

Ev tozu akarları gözle görülemeyecek kadar küçük canlılar olup, alerjik bünyeli kişilerde kaşıntı, burun akıntısı, gözlerde kızarıklık gibi hafif belirtilerden, egzama, kronik sinüzit ve hatta astıma varan alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Mite adı da verilen ev tozu akarları vücudumuzdan dökülen ölü deri ile beslenir ve yatak çarşaflarında, yastıkta, koltukta, halı üzerinde yaşar. Zamanla kuruyarak toz haline gelen ve insan vücuduna ya solunum yoluyla veya deri yoluyla giren akarların dışkısı vücudun bağışıklık sistemini tetikleyerek alerji belirtilerin görülmesine yol açar.


Ev tozu akarları alerjisi nasıl teşhis edilir?


Ev tozuna karşı alerjisine bağlı şikayetlerle doktora başvuran kişiler doktor tarafından muayene edilir ve tespit edilen bulgulara göre bir alerjisi olduğu anlaşılır. Yapılacak olan kan tahlilleri ve deri testleri ile ev tozu akarlarına karşı olan alerji belirlenir.

ev tozu akarları

Ev tozu akarları alerjisinden nasıl korunulur?

Her gün insan vücudundan dökülen ölü deriler ev tozu akarları için bir beslenme ortamı oluşturur. Bir de nem ve sıcaklık gibi uygun koşullar sağlandığında bu canlıların üreyip çoğalması için şartlar sağlanmış olur. Bu canlıları tamamen ortadan kaldırmak çok zordur. Ancak alınacak bazı önlemler sayesinde akarlara olan maruziyet azaltılabilir.

Ev tozu akarlarının yaşama koşullarını kolaylaştıran şartlar ortadan kaldırılmalıdır. Akarlar 20-30 derece sıcaklık ve %60-70 oranında nemli ortam sever. Bu koşullar ortadan kaldırılırsa, ev tozu akarlarının miktarı azaltılabilir.

Ev tozu akarlarının en çok bulunduğu ve uyku sırasında uzun süre temas ettiği çarşaf, yastık kılıfı, pike gibi çamaşırlar en az 60 derece sıcaklıkta sık sık yıkanmalıdır.

Yatak, yorgan ve yastıklar için alerji kılıfı kullanılabilir.

Toz fırçası kullanmak yerine nemli bezlerle toz alınmalı böylece akarların çevreye yayılımı önlenmelidir.

Çocukların pofuduk oyuncakları sık sık yıkanmalı veya mümkünse değiştirilmelidir.

Tüylü halılar kaldırılmalı, toz tutan perdeler değiştirilmelidir. Kumaş perdeler yerine jaluzi tercih edilebilir.

Yorumlar