Göğüse yapılan radyoterapi yan etkileri

Kanserin tedavisinde kullanılan yöntemlerden biri olan radyoterapide X-ışınları, gama ışınları, elektron ışınları veya proton gibi yüksek enerjili ışınlar ile kanser hücreleri öldürülür. Her ne kadar kanser hücrelerine yönelik olsa da, radyoterapi esnasında normal hücreler de zarar görür ve radyoterapinin yan etkileri ortaya çıkar. Radyasyon tedavisinin uygulandığı bölgeye göre yan etkiler de değişkenlik gösterebilir.


Göğüs bölgesine yapılan radyoterapi hangi organları etkiler?



Göğüs boşluğu içinde bulunan organ ve dokular radyoterapiden etkilenir. Bu organların başında kalp ve akciğerler gelir.


Radyoterapi kalbi nasıl etkiler?

Kalbi besleyen ve kalpten çıkan damarlar radyoterapi etkisiyle zarar görebilir. Kalp kapaklarının da radyoterapiden etkilendiği söylenebilir. Meydana gelen zarar nedeniyle göğüs bölgesine yapılan radyoterapiden yıllar sonra kalp krizi geçirme riski artabilir. Ayrıca kalp atımlarında düzensizlik de görülebilir.


Radyoterapi akciğerleri nasıl etkiler?

Göğüse yapılan radyoterapi sonucu akciğerlerin iltihaplanmasına "radyasyon pnömoniti" adı verilir. Radyasyon tedavisinin bitiminden sonraki 6 hafta ile 6 ay arasında radyasyon pnömoniti görülebilir. Bu durumun görülme riski radyasyon tedavisi esnasında kullanılan radyasyon dozuna, radyasyondan etkilenen akciğer dokusunun büyüklüğüne, daha önce radyasyon tedavisi ve radyoterapi ile beraber kemoterapi alınıp alınmadığına bağlı olarak değişiklik gösterir.



Radyasyon pnömoniti belirtileri nelerdir?


Egzersiz ile kötüleşen nefes darlığı,

Derin nefes alırken artan göğüs ağrısı,

Öksürük,

Pembe renkli balgam,

Hafif ateş.

Bazen yukarıda yazılan belirtiler görülmeyebilir.


Radyasyon pnömoniti nasıl teşhis edilir?

Radyasyon pnömoniti yapılan fizik muayene ve çekilen akciğer filminde fark edilebilir.

Radyasyon pnömoniti nasıl tedavi edilir?

Tedavide ana hedef iltihabı ortadan kaldırmaktır. Bunun için genellikle steroid ilaçlar kullanılır.


Radyasyon pnömoniti tedavi edilmezse ne olur?

Tedavi ile genellikle tam iyileşme görülür. Tedavi edilemeyen veya edilmeyen radyasyon pnömoniti "akciğer fibrozisi" adı verilen ve akciğer dokusunun sertleşmesine sebep olan duruma neden olabilir. Bu durumda akciğerlerin hava ile dolması güçleşerek nefes darlığına yol açabilir.   

Yorumlar